STOP! Werknemers zijn geen gereedschap

26 juni 2009

Feiten en cijfers omtrent arbeid en arbeidsrechten

Bij waardig werk denken we aan een waardig inkomen, respect voor arbeidsrechten en sociale bescherming, veiligheid en gelijkheid. Hoe zit dat in de praktijk?

- Waardig inkomen: bijna 1 arbeider op 2 in de wereld verdient minder dan 1.5 euro per dag en meer dan 550 miljoen mensen krijgen niet meer dan 0.75 euro. In BelgiĆ« leeft een werknemer op twintig onder de armoedegrens.
- Vakbonden: in vier landen op tien wordt de vakbondsvrijheid ernstig bedreigd. In 2007 werden 91 vakbondsleiders vermoord en 73 gevangen genomen.
- Vrij gekozen: 12 miljoen mensen verrichten dwangarbeid.
- Veiligheid: elke dag sterven 6.000 mensen door ongevallen of ziektes op het werk.
- Gelijkheid: vrouwen vormen de meerderheid in de informele economie. Deze is niet gereguleerd en biedt dus geen veiligheid of sociale bescherming. Bovendien blijft de inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen overal ter wereld bestaan. In de EU, waar die ongelijkheid het kleinst is, verdienen vrouwen nog altijd 17.4% minder dan mannen.
- Sociale bescherming: slechts 20% van de werknemers geniet van een goede sociale bescherming en meer dan 50% heeft er helemaal geen.
- Crisis: tussen 2007 en 2009 zullen er 200 miljoen werkende armen bijkomen, waarvan 140 miljoen in AziĆ« alleen. Bron: ILO, International Confederation of Free Trade Unions, Eurostat