2015, de tijd loopt

9 februari 2012

Oxfam nummer 3 in Top 100 van beste ngo’s

Het is Oscartijd in Hollywood en toeval of niet, Oxfam is ook in de prijzen gevallen. We eindigden namelijk op nummer drie van de Top 100 van de beste ngo’s. De erelijst werd opgesteld door het magazine The Global Journal.

Op de eerste plaats Van de Top 100 eindigde de Wikimedia Foundation en nummer twee was Partners for Health, een kleine maar zeer gerespecteerde ngo die enkel in Haïti actief is. De eervolle ‘bronzen medaille’ was voor Oxfam een mooie bekroning. Het betekent dat onze visie en onze aanpak om armoede en onrecht te bestrijden als belangrijk en waardevol erkend worden.

Gedaan met de oude cliché’s
Stefaan Declercq, Algemeen secretaris van Oxfam-Solidariteit: “Deze prijs van The Global Journal wijst erop dat ngo’s een belangrijke rol spelen om op mondiale schaal verandering te bewerkstelligen. Oxfam is bijvoorbeeld actief in 98 landen wereldwijd. Het magazine heeft ook bewust verder gekeken dan de verouderde clichés en de enge kijk op wat een ngo verondersteld wordt te zijn en te doen.”

Ngo’s staan meer en meer op de bres voor humanitaire hulpverlening en milieuzaken, voor volksgezondheid en onderwijs, voor microfinanciering en intellectuele eigendom rond patenten en geneesmiddelen. Zij zetten zich in voor het recht van miljoenen mensen in de wereld.

Kwalitatief, efficiënt en veelzijdig
Eigenlijk verenigt Oxfam verschillende functies van moderne ngo’s binnen eenzelfde organisatie. Zij zet zich in voor humanitaire projecten en biedt hulp aan slachtoffers van een conflict of een natuurramp. Ze voert samen met haar partners ontwikkelingsprogramma’s uit met de bedoeling de meest kwetsbare mensen op termijn uit de armoede te lichten. Daarbij geeft ze telkens voorrang aan duurzame oplossingen.

Oxfam doet tevens lobbywerk en tracht beleidsverantwoordelijken te beïnvloeden zodat zij de oorzaken van conflicten op lokaal, nationaal en internationaal vlak aanpakken. Haar acties worden onderbouwd met diepgaand en nauwgezet onderzoek naar de ‘best practices’ en structurele oplossingen. En bovendien legt Oxfam de lat zeer hoog wat efficiëntie en respect voor kwaliteitsnormen betreft.

Meer info:
- Dit zegt The Global Journal over Oxfam:
- De top 100 van de ngo’s volgens de Global Journal