Sociaal investeren!

Vrijwilligers aan het woord

Twee vrijwilligers die zondag 3 juli 2005 op het muziekfestival in Werchter handtekingen inzamelden, vertellen waarom zij zich inzetten voor Oxfam-Solidariteit.

Vrijwilligster Bieke Deleye (23 jaar) studeerde orthopedagogie en wist toen al dat ze iets in de sociale sector wilde gaan doen.

Bieke werkte vier maanden in Bombay, India, in een schooltje waar kinderen met allerlei leermoeilijkheden terecht kunnen. Dat heeft haar echt de ogen geopend. “Als je ziet dat van de 20 miljoen inwoners zo’n 6 miljoen mensen op straat leven, gewoon naast het schooltje bijvoorbeeld... Dat was een echte confrontatie. Ik zou heel graag werken aan een project in Latijns-Amerika. Daarom ben ik een jaar Spaans gaan studeren in Spanje.”

Meewerken aan de campagne van Oxfam-Solidariteit is voor Bieke een interessante ervaring. “Ik leer Oxfam-Solidariteit beter kennen. Het is tof om mensen op een festival aan te spreken over het campagnethema investeringen. De vorming die we vooraf bij Oxfam-Solidariteit gekregen hebben, zette ons op het goede spoor. Het onderwerp is complex, maar eigenlijk hebben we er toch allemaal mee te maken. We drinken Cola, dragen kleding van H & M, Fila of Puma, roken Marlboro, gebruiken een Nokia gsm,... Zonder het te beseffen, profiteren wij van de neoliberale economie en het harde werk dat duizenden mensen in het Zuiden presteren. Eigenlijk zijn we verplicht om solidair te zijn met hen en de petitie van deze Oxfamcampagne tekenen is wel het minste dat we kunnen doen.”

Vrijwilliger Wim Van Asch (22 jaar) is een duiveltje-doet-al: hij studeerde verpleegkunde, was actief bij de scouts en dook later weer op als vrijwilliger bij Oxfam-Wereldwinkels en acties van 11.11.11.

“Waarom ik dit doe? Simpel: wij hebben het hier goed, mensen in ontwikkelingslanden mogen het toch ook goed hebben. Je hoeft er niet lang over na te denken of het zin heeft om je als vrijwilliger in te zetten voor een Oxfam-campagne. Niks doen is uiteraard veel gemakkelijker. Maar als je niks doet, zal je ook niets verwezenlijken. Zo zit ik dus niet in elkaar. Het publiek van Werchter reageert trouwens heel positief op de vraag of ze onze petitie willen tekenen. Waardig werk en respect voor sociale arbeidsvoorwaarden. Daar hoeft vrijwel niemand lang over na te denken. Het omgekeerde verbaast me meer, dat sommige mensen blijkbaar geen zin hebben om solidair te zijn... Ik snap het niet.”

Wat moet een Oxfam-vrijwilliger kunnen?
- bestand zijn tegen plensbuien en hittegolven
- tenten opzetten, op ladders klimmen, de Oxfam-stand netjes houden
- de campagne rond investeringen en arbeidsvoorwaarden op een boeiende en vlotte manier voorstellen
- kandidaat-ondertekenaars met een stralende glimlach verleiden
- na een halve dag werken als Investteamlid nog steeds enthousiast zijn
- de honderden petities foutloos tellen...

printen   versturen...