[Zuidelijk Afrika]

Wereldwijd

17 juli 2012

Zuidelijk Afrika

Wij werken in:
- Mozambique

Zuidelijk Afrika is een regio van uitersten: het herbergt de grootste economie van het continent -Zuid-Afrika- maar tevens enkele van de armste landen ter wereld. Na een geschiedenis van apartheid en bloedige oorlogen, is het nu tijd om de samenlevingen opnieuw op te bouwen en tijd voor sociale rechtvaardigheid.

Oxfam-Solidariteit kwam destijds op voor de rechten van de volkeren in Zuid-Afrika, Mozambique, Zimbabwe,... in hun strijd voor emancipatie en zette zich mee in voor een andere wereld.

Samen met partners, op basis van rechten
Na de apartheid en de oorlogen staat Zuidelijk Afrika voor andere grote uitdagingen: de economische en sociale ontwikkeling, de regionale integratie, rechtvaardigheid in de deelname aan de groei en de herverdeling van die ontwikkeling,...

Het recht op voedsel en duurzame bestaansmiddelen, op lokale economische ontwikkeling en op sociale basisvoorzieningen zijn van groot belang in deze regio. Ze vormen de basis voor onze samenwerking met diverse partnerorganisaties. Het recht van vrouwen om deel te nemen aan de maatschappelijke uitdagingen en vooral het recht om zonder geweld te leven vormen een specifiek aandachtspunt.

Allianties en uitwisseling
Een groot deel van het Noord-Zuidwerk gebeurt in samenwerking met andere leden van Oxfam International. Hierdoor kunnen we de bezorgdheden van partnerorganisaties ruimer bekend maken bij het Belgische publiek en bij de Belgische autoriteiten maar ook bij andere westerse landen en bij de Europese en VN-Instellingen.