[Zuiver water heel het jaar door]

Wereldwijd

15 maart 2006

Zuiver water heel het jaar door

In Nampula (zuiden van Mozambique) beschikt amper 35 procent van de plattelandsbevolking over zuiver water. De regering heeft weinig middelen om snel voor structurele verbetering te zorgen. Daarom werkt Oxfam-Solidariteit er samen met partners aan substantiële vooruitgang.

Momenteel bouwt onze partner UGCAN (Union Gnrale des Coopratives & associations Agricoles de Nampula)in Nampula een aantal boorputten die heel het jaar door water zullen geven. De nieuwe putten worden gevoed door ondergrondse rivieren die het hele jaar door stromen. Een boorput die 1.000 mensen kan bevoorraden kost ca. 5.000 euro en gaat gemiddeld 10 jaar mee. De putten in Kanakwe worden iets dieper gegraven dan normaal om de capaciteit te vergroten. Ze gaan immers gebruikt worden door ca. 5.000 mensen.

Iemand uit Kanakwe toegang verschaffen tot zuiver water kost ongeveer 1 euro.

UGCAN werkt ook samen met de overheid om structurele verbetering te realiseren en te bewaken. Zo is er nu een databank die alle watervoorzieningen in kaart brengt en een schema voor herstellingen en onderhoud bevat.

Onderhoud en kwaliteitsbewaking zijn cruciaal. UGCAN voorziet voor elk waterpunt de nodige reservestukken en leidt vrijwilligers op om herstellingen uit te voeren.

Dit schreef Nico Bakker, medewerker van Oxfam-Solidariteit over het project:

“Gisteren was ik bij de montage van de pompen in Kanakwe zoals het daar heet. Kanakwe ligt in het district Monapo, in het zuiden van Mozambique.

De putten zijn geslagen, n tot op 46 meter en n tot op 47 meter diepte. Ze liggen 4 km uit elkaar. Om in dat gebied te komen, rij je eerst 120 km over een goede verharde weg tot Monapo Vila. Vandaar ga je zo’n 30 km over een secundaire, onverharde weg naar het zuiden. Afhankelijk van de staat van de weg duurt dat 30 tot 45 min. Bij de bruggetjes zie je mensen zich wassen en de was doen. Omdat het dit jaar weinig geregend heeft, zijn sommige riviertjes al opgedroogd. Vervolgens sla je af naar het westen om nog een tiental kilometer over een zandweg te rijden.

De technici zeggen dat ze de put extra diep geslagen hebben omdat zoveel mensen van deze pomp gebruik gaan maken (per put ongeveer 1.000 families). De norm is gewoonlijk 500 personen per put, maar hier in Kanakwe gaat het om 5.000 personen (inclusief kinderen) per put. Er zijn gebruikers die nog altijd 5 km moeten lopen naar de pomp, maar het is toch al een stap vooruit.

De mensen in de regio gaan of op de fiets tot Monapo Vila, waar het ziekenhuis en andere voorzieningen zijn, of moeten 10 km lopen tot aan de weg en daar op een minibusje wachten.

Water halen wordt altijd maar moeilijker tot aan het regenseizoen. Het is ongeveer een half uur lopen tot aan de dichtsbijzijnde plek, en de meesten halen nu water bij de Rio M’pwuehi-rivier of de Rio M’pues, met de fiets is dat meer dan een uur en te voet 2 tot 3 uur.

De mensen die toekijken terwijl de pomp genstaleerd wordt, zijn voorzichtig: eerst zien dan geloven. Als het eerste water uit de pomp loopt, komen er van alle kanten meisjes en vrouwen aangesneld met emmers en jerrycans. Met teleurstelling horen ze dat vanwege de lijm van de verbindingsstukken het water nu nog niet gebruikt kan worden en dat het alleen een test was om te zien of de pomp het doet.”

In het huis van Albertina Munhokasia gebruiken ze ongeveer drie jerrycans water(60 liter) per dag.

"Die 60 liter is zonder de was, die doen we bij de rivier. Als je je iedere dag wilt wassen -en dat is geen overbodige luxe bij de hoge temperaturen en het stof moet je dus elke dag 3 uur fietsen. De woning telt 8 mensen: mijn man en ikzelf, onze 3 kinderen, een neef en een nicht. In deze droge tijd van het jaar helpt mijn man ook bij het water halen, normaal is dat vrouwenwerk maar het is veel te zwaar. Als de pomp er is, kunnen we zoveel water gebruiken als we willen."

Constantino Cupera is president van de coperatie Nacala Kanakwe (32 leden).

"Toen de mensen zagen dat hier putten geslagen werden, zeiden ze: Eindelijk wordt er wat gedaan. Mensen van Nkolone 1 en Nkolone 2 (zo’n 3 km.), Siabra (zo’n 5 km.) en Nacala zullen van deze put gebruik maken. Ik denk bij elkaar wel 1.000 families. Vanwege de put willen er ook mensen lid worden van de coperatie en anderen willen nieuwe coperaties stichten en lid worden van de UGCAN, omdat ze zien dat het de moeite waard is lid te zijn."

Bij Assiane Momade wonen 5 mensen in huis, een dochterje van anderhalf, twee nichten en haar man.

"Voor zonsopgang (rond 4 uur) sta ik op om water te gaan halen. Per dag gebruiken we 4 tot 5 jerrycans van 20 liter. In deze tijd van het jaar helpt mijn man met het water halen; als hij bij de rivier is, neemt hij een jerrycan mee. Zo’n put dicht bij huis zal enorm helpen. Ik zal minder vroeg hoeven op te staan en ben eerder klaar want de put is maar 10 minuten lopen van huis."

De president van de cooperaties zone Kanakwe, Castro Rude, is tevreden.

"Nu hoeven onze vrouwen niet meer zulke lange afstanden te lopen. Ineens klaagt niemand meer over de bijdragen die ze aan de coperaties moeten betalen, want ze zien dat er echt iets gedaan wordt. Nu moeten we nog zorgen dat het onderhoud ook goed gebeurd, want anders zitten we straks weer zonder water."

 
 

Acties en projecten in Mozambique

 

Partners in Mozambique