6 jaar oorlog in Jemen: zo helpen wij

22/03/2021

Het conflict in Jemen duurt al 6 jaar. Miljoenen mensen hebben honger en dorst of worden ziek. Intussen verspreidt het coronavirus zich razendsnel. Samen met onze partners hielpen we sinds het begin van de crisis 3 miljoen mensen.

Een humanitaire catastrofe in Jemen

Woorden komen tekort om de gruwel van het dagelijkse leven van de Jemenieten de afgelopen zes jaar te beschrijven. De harde cijfers geven ons een idee, maar zijn tegelijkertijd moeilijk te bevatten. Achter elk cijfer schuilt het leven van een vrouw, man of kind dat in gevaar is:

  • Het gewapende conflict eiste meer dan 130.000 levens, waaronder 12.366 burgers.
  • Meer dan 13,5 miljoen mensen staan op de rand van hongersnood.
  • 3 miljoen vrouwen en meisjes krijgen te maken met intimidatie en agressie.

Op de koop toe bedreigt een tweede coronagolf het land, terwijl 50% van de bevolking niet eens toegang heeft tot water en zijn handen dus niet kan wassen.

Toegang tot water in Jemen: een dagelijkse strijd

Bijna 18 miljoen Jemenieten - de helft van de bevolking! - hebben geen toegang tot drinkwater. Samen met onze partners herstellen wij waar mogelijk de distributiesystemen. In de stad Al Dhale komt er zo na 9 jaar eindelijk weer proper water uit de kraan voor de 5000 gezinnen die er wonen.

"Al ons geld ging op aan drinkwater. Nu we weer water hebben, kunnen we groenten, medicijnen en andere dingen kopen. En we moeten geen lange afstanden meer afleggen om jerrycans te vullen. Daardoor hebben we meer tijd om voor onze kinderen en onze dieren te zorgen." Haneen, Al-Dhale vluchtelingenkamp.

Zonne-energie voor ziekenhuizen

Vandaag is nog amper de helft van de gezondheidscentra in Jemen open. En die kampen dag in dag uit met problemen, zoals de stroomvoorziening. Dankzij zonnepanelen die we in 27 ziekenhuizen installeerden, konden we 208.000 mensen helpen.

"Ons werk is sterk afhankelijk van elektriciteit. Zonder stroom kunnen we geen gebruik maken van de apparaten in het operatiekwartier, de couveuses of de sterilisatoren. Generators zijn een oplossing, maar brandstof is hier moeilijk te verkrijgen. Zonnepanelen leveren ons betrouwbare elektriciteit." Khaled Nasr, directeur van het Isra-ziekenhuis in Badschil.

Ziektes voorkomen in vluchtelingenkampen

4 miljoen Jemenieten zijn op de vlucht voor het geweld. Ze wonen in kampen verspreid over het hele land in erbarmelijke levensomstandigheden. Ziektes zoals cholera verspreiden zich als een lopend vuurtje. Elk uur zijn er 50 nieuwe gevallen.
Door de komst van het coronavirus in april lopen de ontheemde Jemenieten nog meer gezondheidsrisico’s.

Samen met onze partners delen we hygiënekits uit. Vrijwilligers krijgen een opleiding om de inwoners in te lichten over het virus en hoe ze zich kunnen beschermen.

"Veel inwoners zijn doodsbang voor het coronavirus. Je kunt je niet voorstellen hoe wanhopig sommige mensen zijn. Mijn taak is om hen te leren hoe ze zichzelf moeten beschermen. Ik probeer hen gerust te stellen. Maar deze situatie heeft nog andere dramatische gevolgen, zoals honger. De mensen kunnen niet meer naar de markt gaan en geen bijverdienste zoeken om wat geld te verdienen en eten te kopen." Hakeem, vrijwilliger in het Al-Qaflah kamp.

Oxfam in Jemen

Samen met onze lokale partners hebben we sinds het begin van het conflict meer dan 3 miljoen mensen geholpen, zelfs in de meest afgelegen gebieden van Jemen.

Maar de behoeften zijn immens. 24,1 miljoen Jemenieten hebben humanitaire hulp nodig. Dat is meer dan 80% van de totale bevolking van het land. Alleen een staakt-het-vuren en een politieke oplossing van het conflict kunnen de Jemenieten nog enig perspectief bieden op de lange termijn.

Intussen is er meer dan ooit behoefte aan humanitaire hulp. Met jouw steun kunnen wij levens redden.

Ik steun de Jemenieten