COVID-19 blijft India teisteren

08/05/2021

Zaterdag stierven er in India meer dan 4.000 mensen aan het coronavirus, wat het totaal aantal slachtoffers op 238.000 brengt. Om de armste mensen en de overvolle ziekenhuizen te hulp te komen, lanceerde Oxfam een oproep om geld te schenken. Er is een dringende nood aan medicijnen, zuurstof, voedsel en financiële steun aan de allerarmsten.

Steun India

“Mensen sterven op straat, aan de ingang van het ziekenhuis of bij hen thuis”, getuigt Amitabh Behar, directeur van Oxfam India. “Iedereen kent hier wel iemand die getroffen is door het virus, of het nu een familielid, een vriend of een collega is.”

“De overheid heeft ons om elektrische verbrandingsovens gevraagd omdat er zoveel mensen overleden zijn. Het is hartverscheurend om vast te stellen dat het ons aan materiaal ontbreekt om zowel voor de levenden te zorgen als voor de doden.”

Oxfam India levert noodhulp

Oxfam heeft de ziekenhuizen en gezondheidswerkers in eerste instantie medisch materiaal en beschermingsmateriaal bezorgd zodat ze de zieken verder konden behandelen. Toch hebben de ziekenhuizen in New Delhi volgens de laatste berichten nog altijd te kampen met een tekort aan zuurstof. Met fatale gevolgen voor heel wat mensen.
Oxfam India koopt nu massaal zuurstoftanks, bedden, digitale thermometers en ander medisch materiaal voor de openbare ziekenhuizen in 5 deelstaten die daar een groot tekort aan hebben.

Eens te meer betalen de armste mensen de hoogste tol. Ze maken nog vaak gebruik van gedeelde waterputten en toiletten, wat de verspreiding van het virus bevordert. Door een gebrek aan hygiënemateriaal zoals water, zeep, ontsmettingsmiddel en mondmaskers is het onmogelijk om de basis preventiemaatregelen toe te passen. Oxfam is al begonnen met het leveren van mondmaskers, antibacteriële gel en ander beschermingsmateriaal in de zwaar getroffen zuidelijke staat Maharashtra.

Steun India

COVID-19 doet armoede en honger toenemen

De lockdown en avondklok die sinds het begin van de pandemie in heel India werden ingevoerd, hebben een enorme impact op landbouwers, migranten en mensen uit de informele economie zoals straatventers, krantenverkopers, schoenpoetsers, enz. Ze waren al verzwakt en worden door deze nieuwe coronagolf extra hard getroffen. Ze zitten zonder werk en geld. Zo worden ze in extreme armoede geduwd en gaan ze honger lijden.

In het begin van de pandemie hebben wij in India warme maaltijden aan de armsten uitgedeeld. Sinds enkele maanden verdelen we ook droge voeding (rijst, bonen, kikkererwten, enz.) en geven we geld aan de meest kwetsbare gezinnen.

Toegang tot het vaccin is cruciaal

In India zijn er al 140 miljoen mensen gevaccineerd. Dat lijkt veel, maar het is slechts 9% van de totale bevolking. Het land kampt nu met een tekort aan grondstoffen om meer vaccins te produceren. Vaccins in het buitenland kopen is geen alternatief, want de rijkste landen houden de door de farmaceutische industrie geleverde vaccins voor zichzelf.

Wij blijven dan ook op internationaal niveau pleiten voor een vrije toegang tot vaccins voor iedereen. Het is dringend nodig om het patent op de vaccins op te heffen om ze eerlijk en gratis in alle landen over de hele wereld te verdelen. Zonder grootscheepse vaccinatie op wereldwijde schaal zullen er meer en meer dodelijke heropflakkeringen van het coronavirus opduiken zoals nu in India.

Help India om deze dodelijke golf te stoppen

 

 

Wij zijn ingegaan op de vraag van Oxfam India om 6 miljoen dollar in te zamelen om deze crisis te lijf te gaan. Onze collega’s doen hun uiterste best om over het hele land de meest kwetsbare gemeenschappen te helpen. Zij hebben dringend hulp nodig. Daarom roepen we jou op om geld te schenken en de Indische bevolking te steunen.

Schenk nu