Hoe het Belgische klimaatakkoord nog beter kan

07/12/2015

Hoera: na 6 jaar onderhandelen hebben de Belgische klimaatministers eindelijk een klimaatakkoord gesloten. Maar het kan beter. Veel beter. 

Het heeft 6 jaar geduurd, maar België heeft nu toch een klimaatakkoord. Dat akkoord bepaalt welke overheid in België welke inspanningen voor het klimaat zal leveren tegen 2020. De gewesten en de federale overheid hebben nu afgesproken: 

  • wie hoeveel minder CO2 zal uitstoten
  • wie hoeveel hernieuwbare energie zal produceren 
  • wie hoeveel geld vrijmaakt voor klimaatfinanciering
  • wie hoeveel geld krijgt uit de inkomsten van de emissiehandel (zowel nieuwe bijdragen als geld dat al jaren geblokkeerd staat omdat er geen klimaatakkoord was).

De beloofde inspanningen zijn niet nieuw. Het zijn de minimale Europese klimaatdoelen, vastgelegd in 2008. Ze moeten al tegen 2020 uitgevoerd worden. 

5 euro per Belg

In het Belgische klimaatakkoord staat dat elk jaar 50 miljoen euro naar het internationale klimaatfonds zal gaan. Dat lijkt veel geld, maar in vergelijking met onze buurlanden is het bijzonder weinig. Per inwoner stort België nog geen 5 euro per jaar in het klimaatfonds. Nederland draagt 32 euro per inwoner bij, Groot-Brittannië 38 euro en Frankrijk 75 euro. 

Heeft België wel extra geld voor klimaatfinanciering? Dat is een kwestie van politieke keuzes. De voorbije 10 jaar hebben Belgische bedrijven voor maar liefst 7 miljard euro belastingen ontweken, op volledig legale wijze. Dat komt elk jaar neer op een belastingcadeau van zo'n 70 euro per Belg.

"Ministers hebben kans gemist"

Het geld in het internationale klimaatfonds moet de armste landen helpen om zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering (bv. droogtes, regens, overstromingen). "De Belgische ministers hebben deze kans gemist", zegt Brigitte Gloire (Oxfam-Solidariteit) van op de klimaattop in Parijs.

"Het minste dat de ministers nu kunnen doen, is de beloofde bijdrage niet gaan zoeken in het bestaande budget voor ontwikkelingssamenwerking." 

Eerste taak = nationaal klimaatplan

"De Belgische ministers slaan eindelijk de handen in elkaar. België is niet het grootste land, en ook niet de grootste vervuiler ter wereld. Maar het ontbreekt onze ministers aan ambitie. Op dat vlak kunnen we nog veel leren van andere kleine landen."

"Het is nu tijd om beter samen te werken voor het klimaat. De eerste concrete taak voor de ministers is nu om vast te leggen op welke manier ze de afgesproken klimaatdoelen gaan halen."

 
Thema: