Dit zijn de uitdagingen in Democratische Republiek Congo

De Congolezen staan voor heel wat uitdagingen. Op economisch vlak, met onder andere een publieke infrastructuur (bv. wegen) die dringend aan verbetering toe is. En op het vlak van veiligheid: 3,8 miljoen mensen zijn op de vlucht in eigen land voor het aanhoudende geweld.

Politiek en economisch instabiel

2017 was voor Congo een jaar waarin de politieke situatie minder stabiel werd. Er zouden opnieuw nationale verkiezingen komen, maar die werden uitgesteld. Het mandaat van de huidige president werd verlengd. Organisaties uit het middenveld en politieke tegenstanders hebben het steeds moeilijker om vrij en in het openbaar hun mening te uiten. Er gebeuren steeds meer preventieve arrestaties.

Ook op economisch vlak gaat het moeilijk. Er zijn veel gebreken in de gezondheidssector en in het onderwijs. Wegen, elektriciteits- en waterleidingen zijn vaak in slechte staat. Die dingen hebben een grote impact op de Congolese economie en op het welzijn van de Congolezen zelf. En deze economische crisis gaat ook samen met een sterke stijging van de prijzen van basisproducten. 

Noodtoestand

De politieke en economische situatie in Congo is op dit moment zeer onzeker, en dat heeft een belangrijke impact op de veiligheid van de mensen en de humanitaire situatie in Congo. Het afgelopen jaar zijn de spanningen en conflicten tussen gemeenschappen terug opgelopen en verergerd. Ze treffen nu ook gebieden die voordien als stabiel werden beschouwd. 

De laatste decennia was geweld in bepaalde regio’s een constante. 3,8 miljoen Congolezen zijn op de vlucht in eigen land, en ze mensen leven in bijzonder onzekere omstandigheden. Verschillende gewapende groepen blijven actief, met verkrachting en plundering als schrikwekkende wapens. 

De situatie verslechtert in heel Congo, in het bijzonder in de provincies Tanganyika, Zuid-Kivu en Kasaï (lees hier verhalen uit deze regio). De Verenigde Naties hebben de toestand daar uitgeroepen tot een humanitaire noodtoestand van de zwaarste categorie (Level 3 Emergency). 

  • In Kasaï onstond in augustus 2016 een conflict als gevolg van de opstand van een lokale militie. Het conflict breidde snel uit en bereikte dramatische proporties en brutaliteit.
  • In Tanganyika zijn onderhuidse spanningen tussen gemeenschappen snel geëscaleerd sinds midden 2016. Ook de gewelddadige militaire operaties zijn sinds dan toegenomen. De spanningen zijn het gevolg van een heropleving van een conflict tussen de Pygmeeën-gemeenschap en de Luba-gemeenschap.
  • De provincies Noord- en Zuid-Kivu blijven kampen met confrontaties tussen verschillende gewapende bevolkingsgroepen, en met pogingen om deze groepen onschadelijk te maken. In Noord-Kivu nemen de spanningen tussen verschillende gemeenschappen toe. 

Vluchten en honger

Het gevolg van de aanhoudende spanningen en het geweld in Congo? Burgers worden gevangengenomen en slaan massaal op de vlucht. Met 3,8 miljoen intern ontheemden speelt zich in de Democratische Republiek Congo momenteel de grootste interne vluchtelingencrisis van heel Afrika af. 

En omdat de situatie zo onveilig is, raken mensen in Congo nog maar moeilijk aan eten. Ook boeren gingen op de vlucht voor het geweld, en daardoor hebben ze 3 opeenvolgende oogstseizoenen gemist. Ernstige voedseltekorten zijn nu het resultaat. Meer dan 3 miljoen mensen leven in ernstige voedselonzekerheid. Teveel gezinnen moeten overleven met 1 maaltijd per dag. 

Logistieke uitdaging voor humanitaire hulp

Toegang krijgen tot deze regio’s in Congo, om humanitaire hulp te leveren, is bovendien een echte logistieke uitdaging. De wegen en infrastructuur zijn dikwijls in slechte staat, en bepaalde gebieden zijn daardoor moeilijk om te bereiken, zeker tijdens het regenseizoen. De hoofdwegen zijn vaak onveilig, en daardoor moeten humanitaire hulpverleners noodgedwongen langere routes nemen om de mensen te bereiken die hulp nodig hebben. 

Oxfam-teams ter plaatse doen in Congo wat ze kunnen om hulp te brengen tot bij de mensen die dat het meest kunnen gebruiken, bijvoorbeeld door eten of door cash geld te verdelen en de lokale economie er weer bovenop te helpen

Dit doet Oxfam in Congo