Wat gebeurt er met de kleding die je schenkt aan Oxfam?

Oxfam zet jouw kleding om in cash door ze te verkopen in haar tweedehandswinkels. Het geld dat dit opbrengt gaat naar Oxfam-projecten wereldwijd.

Vrijwilligers sorteren

De ingezamelde kleding wordt verdeeld over de tweedehandswinkels van Oxfam. Vrijwilligers met een neus voor mode en textiel, zoals Anna Dobbels uit Oostende (foto) sorteren de kleding op kwaliteit.

De verkoopbare stukken worden opgedeeld in heren, dames en kinderkleding. Speciallekes, zoals vintage kleren, worden apart gehouden.

Winkels met tweedehands kleding

Oxfam-Solidariteit heeft 32 tweedehandswinkels die kleding verkopen. Eén winkel is gespecialiseerd in vintage kleding: de Oxfam Vintage in Brussel. De kleren komen er in de rekken aan erg lage prijzen. Mensen die kiezen voor duurzaam consumeren en mensen met een kleine portemonnee kunnen er zich een betaalbare outfit aanschaffen.

Oxfam-Solidariteit brengt zoveel mogelijk van de ingezamelde kleding terug in omloop via het netwerk van tweedehandswinkels. Wat overblijft, wordt doorverkocht aan kledingopkopers

De kleding die er het slechtst aan toe is, verkoopt Oxfam aan recyclagebedrijven. Zij recycleren deze kledingstukken bijvoorbeeld tot matrasvulling of vulling voor het interieur van auto’s.

Jouw kleding helpt Oxfam-projecten

De winst uit de verkoop van tweedehandskleding gaat integraal naar Oxfam-projecten. Zoals naar vrouwen in Burkina Faso (zie foto). Zij verwerken de rijst die de mannen telen. Met de steun van Oxfam hebben ze zich verenigd en konden ze het nodige materiaal aanschaffen. Ze leerden ook hoe ze een betere prijs kunnen onderhandelen voor hun rijst. Dit bezorgt de vrouwen niet enkel een inkomen maar ze winnen ook aan belang, respect en verantwoordelijkheid binnen hun gemeenschap.

Wil jij graag je kleding schenken aan Oxfam?

Dat kan op 3 manieren: