Waarom water zo levensbelangrijk is voor miljoenen mensen

Een jongen reikt naar het water in Dargalar, Azerbeidjan, in deze foto genomen in 2011. De 400 mensen in dit dorp hadden twee jaar lang geen drinkbaar water, tot Oxfam er een artesische waterput herstelde. (Oxfam/David Levene)
08/09/2017

Het is zo makkelijk om te vergeten wat voor wonderlijk goedje water is. Dankzij een simpele waterkraan kunnen gewassen groeien en krijgen mensen een goede toekomst. Daarom is water essentieel om armoede tegen te gaan, en dus voor het werk dat Oxfam doet. 

Waar vind je proper water wanneer je hele dorp verwoest is na de doortocht van een orkaan? Of wanneer het al wekenlang niet meer geregend heeft in de wijde omtrek, en er geen waterleiding beschikbaar is? Die vraag houdt miljoenen mensen bezig: na rampen, in conflicten of het hele jaar door. 

Werk mee aan water

Water is een wonderlijk goedje: je gebruikt het om je dorst te lessen, maar ook om je hygiëne te onderhouden (en dus om gezond te blijven), om je huisdieren en vee te drinken te geven, om je plantjes te doen groeien... En al die dingen zijn essentieel om uit armoede te raken en te blijven. Daarom is water belangrijk in alle werk dat Oxfam doet. 

Water bij rampen en conflicten

Als we snel in actie schieten, dan moet een ramp (zoals een aardbeving of orkaan) niet per se een crisis worden. De wateringenieurs van Oxfam staan bekend om hun snelheid en efficiëntie. Ze zorgen voor water op grote schaal en voor degelijk sanitair, waardoor ziektes voorkomen worden. En dat in de moeilijkste omstandigheden. 

Zoals bijvoorbeeld in de vluchtelingenkampen in Uganda, nadat meer dan 1 miljoen mensen uit Zuid-Soedan op de vlucht zijn geslagen voor oorlog en droogte

In elke noodsituatie gaan we op zoek naar de meest efficiënte manier om water te voorzien:

  • De Oxfam-teams ter plaatse verdelen zuiveringstabletten en zakjes met zuiveringspoeder. Daarmee kunnen mensen hun eigen water zuiveren. Met zo'n waterzuiveringszakjes kunnen we een slachtoffer van een ramp of conflict 2 weken lang voorzien van drinkbaar water. 
  • In een tweede fase zetten we systemen op waarmee we water kunnen verdelen via kraantjes, watertanks of putten. 

Enkele voorbeelden van hoe we met water levens kunnen redden? 

  • In Syrië hebben we in 2015 een waterzuiveringsinstallatie helpen installeren in Salamiyah, zodat de inwoners er minder afhankelijk waren van een pompstation in vlakbijgelegen conflictgebied. 
  • Na de zware aardbeving in Haïti (2010) hebben we elke maand meer dan 300 miljoen liter proper water tot bij de mensen gebracht die het nodig hadden. 
  • Bij de recente modderstroom in Sierra Leone (augustus 2017) sneuvelden veel waterpunten en rioolsystemen. We boden tijdelijke (betaalde) jobs aan mensen uit de gemeenschap, om ervoor te zorgen dat het puin snel geruimd werd. We verdeelden ook schoon water en hygiënekits in de buitenwijken van hoofdstad Freetown. 

We werken altijd met mensen ter plaatse: hun behoeftes en ervaring zijn voor ons essentieel. En we bieden hen ook tips en informatie over hygiëne en gezondheid, opdat de voorzieningen zó gebruikt worden dat ze helpen om besmettelijke ziektes tegen te gaan: 

Slachtoffers van tyfoon Haiyan kregen dit papiertje met instructies om water te zuiveren na tyfoon Haiyan

Water is ook: ontwikkeling op lange termijn

Van diarree kan je doodgaan. Elke dag sterven 1.400 kinderen aan diarree, veroorzaakt door vuil water. En dat is maar een fractie van de 4 miljoen mensen die elk jaar sterven door ziektes die gerelateerd zijn aan een gebrek aan schoon water en slecht sanitair.

Drinken voor dieren, water voor de moestuin

Ook om je dieren te drinken te geven en je planten te doen groeien, heb je water nodig. Geen water, dat betekent een ramp voor gezinnen die een paar geiten of koeien hebben om te melken. Of die een moestuin of stukje landbouwgrond hebben waar ze van moeten leven. 

Evelyn en haar dorpsgenoten in Kenia weten wat het is, leven met weinig of geen water. Check in dit 360°-filmpje zelf welke oplossing ze erop gevonden hebben (vergeet niet om goed rond te kijken!): 

Water, sanitair en hygiëne zijn het fundament van veel Oxfam-ontwikkelingsprogramma's. We werken samen met lokale gemeenschappen om te zorgen voor oplossingen, die armoede en ziektes verminderen. 

Water doet naar school gaan 

Heeft je school schoon water en propere toiletten? Dan is de kans ook groter dat kinderen meer naar school gaan. Bovendien zijn ze dan gezonder en dus ook minder afwezig. Scholen kunnen ook les geven over hygiëne, en spelen op die manier een belangrijke rol op lange termijn. 

Doe een gift en help ons aan water werken

De Britse band Editors opent dit jaar de actieperiode van Music for Life met een uniek concert op 18/9 in de AB in Brussel. 

Sms van 8 tot 15 september EDITORS naar 4342 en maak kans op een van de 2000 concerttickets.

Een sms kost 1 euro, en die gaat integraal naar Oxfam. Zo werken we samen aan een betere wereld voor iedereen. 

Lees meer over deze actie