Eerlijke gezondheidszorg, eerlijke belastingen

4 grote farmaceutische multinationals ontwijken voor miljarden euro’s aan belastingen. 1 van die 4 multinationals is farmabedrijf Johnson & Johnson, dat bekende producten zoals Compeed-pleisters, Le Petit Marseillais-zeep en OB-tampons maakt.

Oxfam komt tot die conclusie na het bestuderen van de financiële informatie van de 4 grootste farmabedrijven (Johnson & Johnson, Pfizer, Abbott en Merck & Co (MSD)) in 20 landen.

Ontwijken via belastingparadijzen

  • Deze 4 farmabedrijven ontweken vermoedelijk via belastingparadijzen naar schatting tot 3,5 miljard euro aan belastingen, en dat in 9 rijke landen en 7 ontwikkelingslanden.
  • Het Belgische Janssen Pharmaceutica (onderdeel van de groep Johnson & Johnson) betaalde van 2013 tot 2015 amper 1 à 2 % belastingen in België. Op dat moment was het officiële belastingtarief voor bedrijven in België 33,99%.

Daarnaast maken die farmabedrijven hun medicatie ook véél te duur. Janssen Pharmaceutica heeft bijvoorbeeld een geneesmiddel tegen tuberculose dat tot 708 euro kost in Zuid-Afrika. Een generische variant ervan kan verkocht worden voor amper 41 euro.

De slachtoffers van die belastingontwijking?

Dat zijn gewone mensen zoals wij; in de Verenigde Staten of België, maar ook in India en Colombia.

Want: als multinationals belastingen ontwijken, hebben overheden minder geld voor diensten die iederéén ten goede komen, zoals goede gezondheidszorg. Eerlijke belastingen geven mensen die het moeilijk hebben de kans om een dokter te raadplegen of een ziekenhuis te bezoeken. Zo'n diensten kunnen miljoenen mensen helpen om uit de armoede te raken.

Farmabedrijven en andere multinationals zullen hun praktijken alleen veranderen wanneer wij, de klanten, dat vragen.

Teken mee en vraag aan Johnson & Johnson om te stoppen met belastingen te ontwijken. Om geneesmiddelen betaalbaarder te maken. En om te stoppen met al het gelobby bij politici voor hun eigen gewin.

Samen gaan we voor een eerlijke gezondheidszorg en eerlijke belastingen.

Beste farmareuzen, beste Johnson & Johnson: betaal uw belastingen.

De grootste farmaceutische bedrijven ter wereld, waaronder ook uw bedrijf, zorgen er door belastingen te ontwijken voor dat miljarden euro’s niet naar gewone mensen kunnen gaan. Overheden kunnen dat geld gebruiken om gezondheidszorg mee te betalen. Tegelijkertijd hebben arme mensen in veel landen moeite om de kosten te betalen voor de behandeling van ziektes die perfect te genezen zijn en voor bepaalde, té dure medicijnen.

Vrouwen en meisjes zijn het eerste slachtoffer van belastingontwijking. Ze hebben een grotere nood aan gezondheidszorg, en het zijn zij die werk en/of studies moeten laten vallen om voor zieke familieleden te zorgen.

Niemand zou zijn kinderen moeten zien lijden onder een gebrek aan medische zorgen, of moeten kiezen tussen eten kopen of de medicijnen die nodig zijn om in leven te blijven. Als burger en consument heb ik een stem. Door deze petitie te ondertekenen, eis ik dat u als farmabedrijf uw gedrag verandert en ook eerlijke belastingen begint te betalen. Johnson & Johnson: u bent een van de grootste farmabedrijven ter wereld. U verkoopt heel wat producten die we kennen en gebruiken. U ontwijkt ook belastingen op grote schaal en beïnvloedt het fiscaal beleid, zodat dat zoveel mogelijk in uw voordeel werkt. Zelf zegt u dat u een rechtvaardige bijdrage levert, maar uw eigen financiële verslagen vertellen een ander verhaal.

Ik wil dat u bij Johnson & Johnson, moederbedrijf van Janssen Farmaceutica:

  • eerlijke belastingen gaat betalen
  • stopt met het overheidsbeleid zo te beïnvloeden ten voordele van uw eigen winsten
  • ervoor zorgt dat uw medicijnen betaalbaar worden voor wie ze nodig heeft
  • Op die manier kan uw bedrijf mee zorgen voor een wereld waarin iedereen toegang heeft tot de nodige, goede gezondheidszorgen.