Vrijwilligers met een hart voor migranten op Lesbos

19/06/2019

Op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Vrijwilligers van verschillende verenigingen uit alle hoeken van Europa getuigen over hun inzet voor migranten die Europa bereikten via de Griekse eilanden, voornamelijk Lesbos. Deze duizenden mensen zijn de #FacesOfKindness voor migranten.

Solidaire burgers ontvangen met open armen migranten voor de gesloten deur van Fort Europa

Lena bijvoorbeeld, een vrouw uit Lesbos, wil vooral mensen samenbrengen. Daarom heeft ze samen met drie vriendinnen het restaurant “Nan” geopend. Nan betekent brood in heel wat talen van de vluchtelingen. “Het was mijn droom om een open plek aan te bieden waar mensen rond de keuken van mening kunnen wisselen en tegelijk nieuwe recepten en smaken kunnen ontdekken.”

Nan trekt een divers publiek aan dat verlekkerd is op Pakistaanse kippenkorma of gevulde courgettes op Syrische wijze. Daarnaast is Nan ook een prachtig voorbeeld van een plek waar mensen samenkomen en de tijd nemen om elkaar te leren kennen terwijl ze samen koken. “Samen vormen we een grote familie,” zegt de Pakistaanse kok Abdul.

Een "kleine wereld" op zich

Lena is maar één voorbeeld van de vele initiatieven van lokale ondernemers die solidaire acties opstarten met de vluchtelingen en de talrijke vrijwilligers uit heel Europa. Geïnspireerd op de multiculturele samenleving hebben een aantal ouders uit Mytilini, de hoofdstad van Lesbos, de vereniging Mikros Dounias opgestart, wat “kleine wereld” betekent in het Grieks.

De vereniging biedt midden in de dennenbossen van het eiland een plek aan waar zowel kinderen uit de buurt als kinderen van vluchtelingen samen kunnen spelen en elkaar in het Grieks, het Arabisch en soms in het Engels leren kennen. Bedoeling is om hen op spelende wijze universele waarden zoals liefde, gastvrijheid en goedheid aan te leren.

Een veilige haven

Een ander mooi voorbeeld van solidariteit is het Bashiracentrum in Mytilini. Het is ontstaan op initiatief van Griekse en Europese vrijwilligers en biedt een veilige en beschermde plek aan vrouwen die uit conflictsituaties moesten vluchten. Ze kunnen er samen taallessen volgen, sociale relaties aanknopen en hun verhaal vertellen.

Dergelijke solidaire initiatieven bestaan zowat overal in Europa, van Calais tot Lesbos. Op deze Wereldvluchtelingendag brengt Oxfam-Solidariteit eer aan de kracht en de moed van de duizenden vluchtelingen en aan de talrijke mensen die hen steunen. Door deze video te delen, kan het publiek zijn steun betuigen aan al deze ontwortelde families.

Op deze dag die wereldwijd aan vluchtelingen is opgedragen, wil Oxfam-Solidariteit deze duizenden gezichten van solidariteit de aandacht geven die ze verdienen. Van Calais tot Lesbos, langs België en Italië, overal in Europa zijn er vrijwilligers die solidaire initiatieven op poten zetten.

#FacesOfKindness

Ook jij kan deze mensen steunen die het opnemen voor gezinnen die alles moesten achterlaten. Simpelweg door onze video te delen! #FacesOfKindness

Deel de video

Op de Griekse eilanden Lesbos, Chios, Samos, Kos en Leros zitten migranten vast in overbevolkte kampen. Bovendien hebben deze mensen onvoldoende toegang tot juridische informatie en bijstand. Zij worden geregeld onder druk gezet om een gedwongen terugkeer naar hun land van herkomst te aanvaarden, in plaats van de ruimte te krijgen om een asielaanvraag in te dienen. In België, Italië, Griekenland, Jordanië en de DR Congo staat Oxfam mensen bij die gedwongen werden om hun thuisland, stad of dorp te verlaten. We verlenen psychologische hulp, toegang tot water, tot voedsel, en tot juridische informatie.

Thema: