Cycloon Idai treft Mozambique, Malawi en Zimbabwe

Mozambique, Malawi en Zimbabwe zijn op 14 en 15 maart zwaar getroffen door cycloon Idai en de daaropvolgende overstromingen. Oxfam lanceert een oproep voor noodhulp om de getroffen mensen te kunnen helpen. 

Doe een gift

Dit zijn de uitdagingen na cycloon Idai in Mozambique, Malawi en Zimbabwe

Cycloon Idai heeft in Mozambique, Malawi en Zimbabwe minstens 3 miljoen mensen getroffen. Honderden mensen zijn gewond, er zijn meer dan 1000 doden en veel mensen wachten nog steeds op hulp. Oxfam wil nu 500.000 mensen helpen die het bijzonder moeilijk hebben. 

Het blijft regenen, en daardoor stijgt het waterniveau in bepaalde regio’s nog altijd. Wegen, bruggen en communicatie-infrastructuur in Mozambique, Malawi en Zimbabwe zijn verwoest. Daardoor raken reddingsteams en noodhulpteams op dit moment moeilijk of niet ter plaatse in bepaalde regio’s.

De windsnelheden bereiken 170 km/uur en stortregens blijven vallen. Daardoor is de haven van Beira (de 4de grootste stad van Mozambique) zwaar getroffen. 90% van Beira is overstroomd en is van de buitenwereld afgesneden. 

Cycloon Idai: gevolg van de klimaatverandering? 

Vooral Mozambique en Malawi zijn zwaar getroffen door cycloon Idai en de overstromingen die daarop volgden. Mozambique en Malawi horen bij de armste landen ter wereld.

Het is niet de 1ste keer dat een cycloon de regio treft. De zware cycloon Eline (in het jaar 2000) is nog lang niet vergeten in Zuid-Oost-Afrika. Minder zwaar dan nu, maar wel de oorzaak van 15 doden in Zimbabwe en van een grote ravage in Zuid-Afrika en Swaziland. 

Klimaatwetenschappers bevestigen dat de klimaatverandering een invloed heeft op de kracht en de frequentie van cyclonen, orkanen en andere tropische stormen. Oxfam dringt er, net als andere ngo’s en veel klimaatexperts, al lang op aan dat het essentieel is om mensen in kwetsbare regio’s beter te beschermen tegen extreme weerfenomenen

Klimaatbeleid in Mozambique

Mozambique is in 2012 begonnen met een nationaal klimaatbeleid om haar bevolking weerbaarder te maken. Het gaat dan vooral om boeren, die erg kwetsbaar zijn voor de klimaatverandering. Maar er is een groot gebrek aan geld en technische capaciteit bij de overheid om gepast te reageren op rampen. 

Droogte en overstromingen zijn in Mozambique de 2 grootste uitdagingen als gevolg van tropische cyclonen. 

 

Dit doen de Oxfam-teams na cycloon Idai

Oxfam is ter plaatse en focust zich op 3 belangrijke behoeften. We helpen gebieden terug droogleggen. We voorzien noodsanitair, zodat mensen zich kunnen blijven wassen en naar het toilet kunnen gaan. En we doen zoveel mogelijk om te voorkomen dat ziektes zich verspreiden.

Hulp ter plaatse krijgen = moeilijk

Op dit moment zijn al meer dan 1000 doden geteld in Mozambique, Malawi en Zimbabwe. Alles wijst er op dat dit aantal alleen nog maar zal stijgen. Meer dan 3 miljoen mensen zijn in totaal getroffen door de doortocht van de cycloon. Oxfam verdeelt hygiënespullen, drinkwater en eten. 

Het blijft regenen, en daardoor stijgt het waterniveau in bepaalde regio’s nog altijd. Wegen, bruggen en communicatie-infrastructuur zijn verwoest. Daardoor is het moeilijk om bepaalde regio’s te bereiken. Voor reddingsteams en noodhulpteams is het op dit moment onmogelijk om daar ter plaatse te raken. 

De windsnelheden bereiken 170 km/uur en stortregens blijven vallen. Daardoor is de haven van Beira (de 4de grootste stad van Mozambique) zwaar getroffen. 90% van Beira is overstroomd en is van de buitenwereld afgesneden. 

Jij kan helpen

Doe een gift

 • Voor € 35 kunnen we hygiënekits verdelen, zodat ziektes zich niet kunnen verspreiden
 • Met € 60 kunnen we drinkwater leveren aan families die alles verloren zijn geraakt
 • Met € 100 kunnen we nood-toiletten en kraantjes installeren voor kwetsbare gezinnen

Oxfam-teams zijn ter plaatse en bieden noodhulp

De noden van de getroffen mensen in Mozambique, Malawi en Zimbabwe zijn groot. Daarom lanceert Oxfam een oproep voor noodhulp (21 maart). 

100.000-en mensen lopen het risico om besmet te worden met cholera. In Beira (Mozambique) zijn al enkele gevallen van cholera vastgesteld, doordat de riolen overstroomd zijn zo het drinkwater besmet is. 90% van de stad is nog altijd overstroomd. De inwoners zijn moeten vluchten naar het dak van hun huis of zitten in bomen te wachten op hulp van een boot of helikopter. 

In Malawi zijn veel mensen gevlucht voor het water, ze hebben vluchtelingenkampen opgezet. Oxfam-teams zijn er al actief. Ze verdelen: 

 • speciale noodhulp-emmers waarmee je vuil water kan zuiveren
 • maandverband voor vrouwen en meisjes
 • hygiëne-pakketten waarmee mensen zich kunnen wassen. 

Nog meer hulp nodig

Scholen waren tijdelijk gesloten in Mozambique, omdat mensen er onderdak zochten. Maar de regering heeft nu aangekondigd dat de scholen terug opengaan. Deze mensen moeten dus naar een vluchtelingenkamp, en daar zal de vraag om noodhulp dus nog sterk gaan stijgen. 

De nood aan voedsel is bijzonder groot. De cycloon heeft 100.000-en velden vernield in de regio (50.000 in Mozambique alleen al), terwijl het bijna oogsttijd was.  

Oxfam-teams zorgen verder voor deze hulp:

 • we delen tabletten uit om water te zuiveren, emmers en hygiëne-pakketten
 • we leveren voedselhulp aan kwetsbare gezinnen
 • we voorzien getroffen mensen van nood-onderdak
 • we delen maandverband uit aan vrouwen en meisjes
 • we helpen kinderen om veilig terug naar school te gaan

Help ons helpen