Klimaat

Je weet al dat het klimaat aan het veranderen is. Misschien doe jij al wat je kunt om de klimaatverandering tegen te houden en het milieu te beschermen? Maar niet alleen het milieu, ook de armste mensen worden getroffen door de klimaatverandering.

 • Vroeger regende het in Tibou van mei tot september, nu van eind juli tot eind augustus. De klimaatverandering is tastbaar voor de inwoners van dit dorp in Burkina Faso. “Tijdens de laatste droogte kregen we de volle laag”, vertelt Bintou Sankara, moeder van zeven en voorzitster van de vrouwengroep in het dorp. “Toch konden we groenten kweken, omdat Oxfam voor zaaigoed, werktuigen en vier waterputten had gezorgd.”

  Lees meer over
  Burkina Faso
  Klimaat
 • Meer mensen dan ooit willen dat politici iets doen aan de klimaatverandering. En dat laten ze ook horen. Op 6 december 2015 zakten meer dan 10.000 Belgen af naar Oostende voor een klimaatmars. Federica was erbij. "Ik ben geen activiste", zegt ze. "Maar ik vind het belangrijk om hier te zijn. Het is te laat om de klimaatverandering te voorkomen, maar we kunnen nog proberen om ze te beperken. De politici moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. Daarom ben ik hier."

  Lees meer over
  Klimaat
 • Ana Lilian Martínez en haar man Antonio Echeverría kweken groenten op ecologische wijze, met de hulp van Oxfam-partner Fecoracen. "We zijn jaren geleden begonnen met een groentetuintje van 6 m². Nu telen we groenten op 5.000 m², volledig ecologisch en zonder chemische stoffen." Ana en Antonia oogsten kool, ajuin, bessen, komkommers, tomaten, pepers, yuca, limoenen, mango's, avocado's, jocote's... "Van agro-ecologie gaan we niet rijk worden, maar we hebben nu wel meer gevarieerd en gezond voedsel." 

  © Gloria Silvia Orellana / Colatino
  Lees meer over
  El Salvador
  Voedsel voor iedereen, Klimaat
  FECORACEN

Op 27 januari 2019 namen meer dan 70.000 mensen deel aan de klimaatbetoging in Brussel. Het was de grootste klimaatmars ooit in België.

 

Door de tyfoon Haiyan verloren 20.000 vissersfamilies op de Filippijnen hun inkomen.

Oxfam werkt rond dit thema in de volgende landen:

De alarmbel blijft rinkelen, onze burgers blijven betogen. We kunnen niet doen alsof we hen niet horen. We moeten een antwoord vinden.

Barack Obama, president van de Verenigde Staten, op de klimaattop van de Verenigde Naties in New York (2014)

Lees meer over
Klimaat, Actief burgerschap