Klimaat

Je weet al dat het klimaat aan het veranderen is. Misschien doe jij al wat je kunt om de klimaatverandering tegen te houden en het milieu te beschermen? Maar niet alleen het milieu, ook de armste mensen worden getroffen door de klimaatverandering.

 • Vroeger regende het in Tibou van mei tot september, nu van eind juli tot eind augustus. De klimaatverandering is tastbaar voor de inwoners van dit dorp in Burkina Faso. “Tijdens de laatste droogte kregen we de volle laag”, vertelt Bintou Sankara, moeder van zeven en voorzitster van de vrouwengroep in het dorp. “Toch konden we groenten kweken, omdat Oxfam voor zaaigoed, werktuigen en vier waterputten had gezorgd.”

  Lees meer over
  Burkina Faso
  Klimaat
 • Meer mensen dan ooit willen dat politici iets doen aan de klimaatverandering. En dat laten ze ook horen. Op 6 december 2015 zakten meer dan 10.000 Belgen af naar Oostende voor een klimaatmars. Federica was erbij. "Ik ben geen activiste", zegt ze. "Maar ik vind het belangrijk om hier te zijn. Het is te laat om de klimaatverandering te voorkomen, maar we kunnen nog proberen om ze te beperken. De politici moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. Daarom ben ik hier."

  Lees meer over
  Klimaat
 • Ana Lilian Martínez en haar man Antonio Echeverría kweken groenten op ecologische wijze, met de hulp van Oxfam-partner Fecoracen. "We zijn jaren geleden begonnen met een groentetuintje van 6 m². Nu telen we groenten op 5.000 m², volledig ecologisch en zonder chemische stoffen." Ana en Antonia oogsten kool, ajuin, bessen, komkommers, tomaten, pepers, yuca, limoenen, mango's, avocado's, jocote's... "Van agro-ecologie gaan we niet rijk worden, maar we hebben nu wel meer gevarieerd en gezond voedsel." 

  © Gloria Silvia Orellana / Colatino
  Lees meer over
  El Salvador
  Voedsel voor iedereen, Klimaat
  FECORACEN
 • Op 27 januari 2019 namen meer dan 70.000 mensen deel aan de klimaatbetoging in Brussel. Het was de grootste klimaatmars ooit in België.

 • Door de tyfoon Haiyan verloren 20.000 vissersfamilies op de Filippijnen hun inkomen.

   

De uitdagingen voor het klimaat

1 op 9 mensen in de wereld gaat met honger naar bed. Door de klimaatverandering dreigen dat nog meer mensen te worden. Maar als we ons voedselsysteem eerlijker en duurzamer maken, kunnen we ons wapenen tegen de klimaatverandering.

De uitdagingen

De aarde warmt op omdat we teveel broeikasgassen uitstoten. Die opwarming schudt het klimaat en de seizoenen wereldwijd dooreen. Droogtes en overstromingen komen steeds meer voor. Gletsjers dreigen te smelten en het zeepeil stijgt. Dat blijkt duidelijk uit het meest recente rapport van het internationale klimaatpanel van de VN.

De klimaatverandering heeft een grote invloed op de honger in de wereld. Extreme weersomstandigheden, zoals droogtes en overstromingen, komen steeds meer voor. Daardoor kunnen boeren overal ter wereld minder voedsel verbouwen. Ze weten niet meer wanneer ze moeten zaaien, planten en oogsten.

Gevolg?

De voedselprijzen schieten omhoog. Het wordt voor kleine boeren ook veel moeilijker om genoeg eten op tafel te zetten voor hun eigen gezin. Als er niets verandert, lopen tegen 2050 nog eens 50 miljoen mensen extra het risico om honger te lijden door de klimaatverandering.

Ingrijpen kan

Honger is niet onvermijdelijk. Overheden kunnen zich wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Landen zoals Ghana, Vietnam en Malawi hebben dat bijvoorbeeld al gedaan. Ze doen aan landbouwonderzoek, investeren in weerstations en bouwen sociale vangnetten voor hun bevolking. Daardoor is er in deze landen meer voedselzekerheid dan in landen met vergelijkbare inkomens en klimaatrisico’s, zoals Nigeria, Laos of Niger.

Voedselbedrijven

Landbouw heeft niet alleen te lijden onder de klimaatverandering, het is er tegelijk de oorzaak van. Landbouwpraktijken alleen al zijn verantwoordelijk voor een derde van alle uitstoot van broeikasgassen. De tien grootste voedselbedrijven ter wereld stoten samen 50 % meer broeikasgassen uit dan België.

Wat doet Oxfam aan de klimaatverandering?

Honger is niet onvermijdelijk, en de klimaatverandering is dat ook niet. Oxfam helpt om de opwarming van de aarde tegen te gaan. We stimuleren hergebruik in onze tweedehandswinkels, we eisen een klimaatplan van politici en helpen kleine boeren om zich voor te bereiden op klimaatrampen.

Oxfam zamelt tweedehands kleding, boeken en computers in, maar liefst 4.000 ton kleding per jaar (2013). We verkopen die opnieuw in onze Oxfam-tweedehandswinkels, om ze een tweede leven te geven. Dat betekent: minder consumptie, minder transport en minder uitstoot. De opbrengst van de tweedehandsverkoop investeren we rechtstreeks in Oxfam-projecten in het Zuiden.

Met de wereldwijde GROEI-campagne schakelt Oxfam overheden, consumenten en bedrijven in om de klimaatverandering tegen te gaan. Zo creëren we samen een beter voedselsysteem.

Kiezen voor duurzame energie

Om de klimaatverandering te stoppen, is het essentieel dat we de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Oxfam dringt er bij overheden sterk op aan om te kiezen voor duurzame energiebronnen in plaats van fossiele brandstoffen (olie, steenkool, aardgas) of vervuilende nieuwe energiebronnen zoals fracking. We zetten politici aan tot duurzame keuzes. In België is Oxfam daarom lid van de Klimaatcoalitie, een netwerk van meer dan 70 milieuorganisaties, ngo’s en vakbonden.

Jouw steun en die van 675.000 anderen

Voor een deftig klimaatbeleid vragen we ook jouw steun. Jouw mailtje naar onze premier, wanneer die mee onderhandelt over een nieuw Europees klimaat- en energieplan. Jouw stem en enthousiasme, wanneer we met 675.000 mensen wereldwijd op straat komen om maatregelen te eisen. Jouw goedkeuring, wanneer we aan wereldleiders vragen om de beloofde budgetten eindelijk in het Klimaatfonds te storten.

Tyfoon Haiyan op de Filippijnen

In de armste landen zijn de gevolgen van de klimaatverandering al voelbaar. De armste mensen worden vaak het hardst getroffen. Oxfam staat klaar om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen met noodhulp. Na de tyfoon Haiyan op de Filippijnen, eind 2013, schoot Oxfam 730.000 mensen te hulp: met drinkbaar water en sanitaire voorzieningen. Oxfam hielp vissers nadien om hun boten te herstellen, zodat ze weer voor hun eigen voedsel konden zorgen.

Boeren bereiden zich voor op ander klimaat

We zitten niet te wachten tot het te laat is voor het klimaat. Oxfam steunt organisaties van kleine boeren die opkomen voor hun rechten en belangen. Oxfam en haar lokale partners helpen mensen in kwetsbare gebieden om zich voor te bereiden op de klimaatverandering. Op mogelijke rampen, overstromingen en droogtes.

Boeren leren om nieuwe, duurzame landbouwmethodes en gewassen te gebruiken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld voedsel verbouwen wanneer er minder regen valt dan normaal.

Bedrijven beperken uitstoot dankzij jou

We vragen aan bedrijven om hun steentje bij te dragen. We oefenden met 238.000 mensen wereldwijd druk uit op de tien grootste voedselbedrijven, met de Behind the Brands-campagne.

Met resultaat: Kellogg en General Mills (bekend van de Häagen-Dazs ijsjes) hebben er in 2014 voor gekozen om de uitstoot van broeikasgassen in hun toeleveringsketen te beperken. Zonder jouw handtekening was dat nooit gelukt.

Simpele acties = minder honger

Ook thuis kan je er voor kiezen om de klimaatverandering tegen te gaan. Heb je al één van de tips uit het GROEI-menu van Oxfam uitgeprobeerd? Eens minder vlees eten of minder voedsel verspillen, zuinig koken of kleine boeren steunen… Of beter nog: alles tegelijk! Want al die simpele, concrete acties zorgen voor minder honger in de wereld.

Duurzaam bedrijfsbeleid

In de kantoren in Sint-Jans-Molenbeek zetten alle Oxfam-medewerkers zich in om een duurzaam milieubeleid te voeren. Dat gebeurt op basis van het Europees reglement EMAS (Eco-Management and Audit Scheme).

Met de hulp van het EMAS-systeem verbruikt Oxfam minder energie, besparen we op papier en houden we verplaatsingen en aankopen zo duurzaam mogelijk. Oxfam werkt ook aan duurzame inzamelacties voor tweedehands materiaal en computers en meet de impact van tweedehandsverkoop op het milieu. EMAS evalueert elk jaar of Oxfam aan de te behalen criteria voldoet.

Oxfam werkt rond dit thema in de volgende landen:

De alarmbel blijft rinkelen, onze burgers blijven betogen. We kunnen niet doen alsof we hen niet horen. We moeten een antwoord vinden.

Barack Obama, president van de Verenigde Staten, op de klimaattop van de Verenigde Naties in New York (2014)

Lees meer over
Klimaat, Actief burgerschap