Ongelijkheid

We zijn de controle aan het verliezen over de kloof tussen arm en rijk. Amper 8 mensen bezitten even veel rijkdom als de armste helft van de bevolking op onze planeet. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Regels kunnen worden veranderd en ongelijkheid weggewerkt.

 • robin hood

  Robin Hood neemt het in een boksmatch op tegen een resem bankiers tijdens een stunt van Oxfam en partners in Brussel. Daarmee vestigen we de aandacht op de EU-plannen voor een Financiële Transactie Taks (FTT). Zo’n belasting op bijvoorbeeld de verkoop van aandelen, moet een échte Robin Hood Taks worden – en dat kan alleen maar als de opbrengst rechtstreeks naar de strijd tegen armoede en klimaatverandering gaat. Maar lobbyisten uit de financiële sector laten intussen niet na om de plannen voor de belasting aan te vallen. Aan de Europese leiders van de 11 deelnemende landen om te beslissen of ze het geld op een duurzame manier willen inzetten.

  Lees meer over
  Ongelijkheid
 • “Veel kinderen, en dan vooral meisjes, gaan in mijn land niet naar school, want er zijn geen financiële middelen voor”, vertelt Samuel Togo (38) uit Djalakorodji (Mali). Onderwijs en gezondheidszorg zijn van levensbelang, want je kan er ongelijkheid mee bestrijden. Daarom oefent Samuel, samen met CAD-Mali en Oxfam, druk uit op zijn lokale overheid om het belastinggeld beter te beheren. “We hebben gepraat met onze plaatselijke leiders. Sindsdien is het onderwijs in mijn gemeente gratis en zijn de geneesmiddelen minder duur geworden.”

  Lees meer over
  Mali
  Ongelijkheid
  CAD-Mali
 • Oum Chan is verhuisd van het platteland naar Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, om er te gaan werken als textielarbeidster. Ze heeft zich aangesloten bij de vakbond C.CAWDU, die opkomt voor de rechten van de arbeiders in de textielsector. “Sinds de vakbond er is, doen we minder gedwongen en onbetaalde overuren”, vertelt Oum Chan. “En we leren beter opkomen voor onze rechten.”

  Lees meer over
  Cambodja
  Ongelijkheid
  C.CAWDU

Ontwikkelingslanden verliezen jaarlijks maar liefst 156 miljard euro aan belastinginkomsten omdat multinationals en superrijken belastingen ontwijken.

8 mensen net zo rijk zijn als de 3,6 miljard armste mensen in de wereld samen. Het vermogen van die 8 superrijken is sinds de economische crisis met 44% gegroeid.

Wat doet Oxfam aan ongelijkheid?

Samen met jou en honderdduizenden anderen voeren we de druk op bij politiek en bedrijfsleven. Ook lobbyen we achter de schermen bij overheden en grote bedrijven. En werken we samen met mensen in ontwikkelingslanden aan duurzame oplossingen. Overal ter wereld gaan mensen over tot actie, bijvoorbeeld door een eerlijk belastingstelsel te eisen.
Oxfam werkt rond dit thema in de volgende landen:

Sterke bezuinigingen zorgen voor werkloosheid, lagere lonen en meer ongelijkheid – niet voor groei.

Dr. Joseph Stiglitz, Voormalig hoofdeconoom van de Wereldbank

Lees meer over
Ongelijkheid