1% in 2016 rijker dan al de rest samen

16/01/2015

Binnen een jaar zullen de 1% rijkste mensen wereldwijd meer bezitten dan de overige 99 % samen. Oxfam roept aan de vooravond van het jaarlijkse Wereld Economisch Forum in Davos op tot beslissende actie tegen de groeiende ongelijkheid.

Oxfam, met directeur Winnie Byanyima als medevoorzitter in Davos, waarschuwt dat de explosie van ongelijkheid de strijd tegen wereldarmoede tegenhoudt. Dit terwijl 1 op de 9 mensen niet genoeg te eten heeft en meer dan een miljard mensen het nog steeds moet doen met minder dan 1,25 dollar per dag.

Byanyima zal haar positie in Davos gebruiken om op te roepen tot snelle actie tegen ongelijkheid, om te beginnen met een daadkrachtig optreden tegen belastingontduiking door bedrijven, en met wereldwijde afspraken tegen klimaatverandering.

Het onderzoeksrapport dat Oxfam vandaag uitbrengt, toont aan dat de rijkste 1 procent hun aandeel in de mondiale welvaart van 44 procent in 2009 naar 48 procent in 2014 heeft zien groeien, en in dit tempo in 2016 op boven de 50 procent zal uitkomen. De volwassenen in deze wereldelite hadden ieder een gemiddeld vermogen van 2,7 miljoen in 2014. 80% van de wereldbevolking verdeelt amper 5,5% van het mondiale vermogen onder elkaar.

Byanyima: “Willen we echt in een wereld leven waarin één procent onder ons meer bezit dan de rest van ons allemaal samen? De omvang van de wereldwijde ongelijkheid is ronduit verbijsterend en blijft groeien. In de afgelopen 12 maanden heb ik met wereldleiders van president Obama tot Christina Lagarde gesproken over hoe deze extreme ongelijkheid aan te pakken. We wachten nog steeds op de daden die bij de mooie woorden horen. Het wordt tijd dat onze leiders de machtige gevestigde belangen aanpakken die de weg versperren naar een meer eerlijke en welvarende wereld.”

“Alles bij het oude houden voor het bedrijfsleven is geen optie zonder kosten – de strijd tegen wereldarmoede raakt achterop wanneer wij dit niet aanpakken. Arme mensen worden dubbelhard getroffen door de toenemende ongelijkheid – zij krijgen een kleiner deel van economische koek, en omdat extreme ongelijkheid ook de groei vertraagd, is er steeds minder koek om te delen.”

Oxfam haalde vorige jaar de krantenkoppen in Davos, met de onthulling dat de 85 rijkste mensen op de Aarde samen meer vermogen hebben dan de armste 50 procent (3,5 miljard mensen). Dat aantal is tot 80 gedaald. Het financiële vermogen van die groep is de laatste vijf jaar overigens verdubbeld.

Oxfam roept regeringen op tot een actieplan van zeven punten tegen ongelijkheid:

  • Bestrijding van belastingontwijking door corporaties en rijke individuen
  • Investeringen in universele, gratis openbare voorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs
  • Eerlijk delen van fiscale lasten, verschuiving daarvan van werk en consumptie naar kapitaal en vermogen
  • Invoering van minimum lonen en van voor elke arbeider lonen waarvan die kan leven
  • Invoering van wetgeving op gelijke beloning en bevordering van economisch beleid dat eerlijk is voor vrouwen
  • Zorgen van voldoende opvangnetten voor de armste mensen, waaronder de garantie op een minimuminkomen
  • Overeenstemming over een mondiaal doel om ongelijkheid aan te pakken

Oxfam is wel bezorgd dat de lobbykracht van de financiële en verzekeringssectoren, de farmaceutische industrie en de gezondheidszorg een groot obstakel vormen op de weg naar hervormingen van belastingstelsels.

Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter