1% binnenkort rijker dan al de rest samen

19/01/2015

Binnen een jaar bezitten de 1% rijkste mensen wereldwijd meer dan de overige 99 % samen. Oxfam roept op het Wereld Economisch Forum in Davos op tot actie tegen de groeiende ongelijkheid.

Teken de petitie

Oxfam brengt vandaag een nieuw onderzoeksrapport uit: “Wealth – Having it all and wanting more”. Dit rapport toont aan dat de rijkste 1% hun aandeel in het mondiale vermogen van 44% in 2009 naar 48 procent in 2014 heeft zien groeien.

In dit tempo komt het vermogensaandeel van de rijkste 1% in 2016 boven de 50% uit. De volwassenen in deze wereldelite hadden ieder een gemiddeld vermogen van 2,7 miljoen in 2014.

De explosie van ongelijkheid houdt de strijd tegen wereldarmoede tegen. 1 op de 9 mensen heeft niet genoeg te eten en meer dan een miljard mensen moet het nog steeds doen met minder dan 1,25 dollar per dag.

Tegen belastingontwijking

Oxfam-directeur Winnie Byanyima is dit jaar medevoorzitter van het Wereld Economisch Forum in Davos. Ze zal haar positie gebruiken om op te roepen tot snelle actie tegen ongelijkheid, om te beginnen met een daadkrachtig optreden tegen belastingontwijking door bedrijven, en met wereldwijde afspraken tegen klimaatverandering.

Willen we echt in een wereld leven waarin 1% van ons meer bezit dan de rest van ons allemaal samen? De omvang van de wereldwijde ongelijkheid is ronduit verbijsterend en blijft groeien.

In de afgelopen 12 maanden heb ik met wereldleiders gesproken, van president Obama tot Christine Lagarde, over hoe deze extreme ongelijkheid aan te pakken. We wachten nog steeds op de daden die bij de mooie woorden horen. Het wordt tijd dat onze leiders de machtige gevestigde belangen aanpakken die de weg versperren naar een meer eerlijke en welvarende wereld. (Winnie Byanyima, ceo Oxfam International)

Actieplan

Oxfam roept regeringen op tot een actieplan met zeven punten tegen ongelijkheid:

  • Bestrijding van belastingontwijking door bedrijven en rijke individuen
  • Tax shift: een verschuiving van de lasten op arbeid en consumptie naar kapitaal en vermogen
  • Investeringen in universele, gratis openbare voorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs
  • Invoering van leefbare minimumlonen
  • Invoering van wetgeving op gelijke beloning en bevordering van economisch beleid dat eerlijk is voor vrouwen
  • Zorgen voor voldoende opvangnetten voor de armste mensen, waaronder de garantie op een minimuminkomen
  • Overeenstemming over een concrete doelstelling om ongelijkheid aan te pakken

Teken tegen ongelijkheid

Thema: