1 maand na cycloon Idai: duizenden mensen volledig geïsoleerd

18/04/2019
Een maand na de vernietigende cycloon Idai vindt Oxfam met haar partnerorganisaties in Mozambique nog altijd overlevenden die afgesneden zijn van hulp en reddingsoperaties. In totaal zijn naar schatting 1,8 miljoen mensen getroffen. Maar nu al is er een groot tekort aan internationale financiële steun.
 
Afgelopen week ondernam Oxfam een verkenningstocht van 24 uur per auto, motor en kano naar dorpen in Zambezia, de provincie ten noorden van Beira. Het team vond in Gentivo 2000 overlevenden die tot nu toe volledig waren geïsoleerd van de buitenwereld en dringend behoefte hadden aan noodhulp. Zij bleven in leven door dadels en visjes te eten en het vocht uit kokosnoten te drinken. In het gebied moeten nog eens 4000 mensen verblijven, die niet bereikt konden worden.

Droppings van noodhulppakketten 

Samen met andere hulporganisaties en lokale partners bereidt Oxfam nu droppings van noodhulppakketten voor vanuit de lucht.
 
“Helaas is Gentivo geen uitzondering”, zegt Dorothy Sang, humanitair beleidsmedewerker bij Oxfam. “Duizenden mensen zijn nog onbereikbaar en verstoken van elke hulp.”
 
Marcos Paulo do Amaral van CECOHAS, met wie Oxfam als sinds 2013 samenwerkt: “In Zambezia zijn nog heel veel gemeenschappen die volledig geïsoleerd zijn. Zij hebben water, voedsel en onderdak nodig om te overleven, sanitaire voorzieningen en medische zorg.”

“Het ziet er uit als een oorlogsgebied”

Oxfam en haar partners hebben tot nu toe meer dan 50.000 mensen bereikt met schoon drinkwater, noodhulp en voorlichting over hygiëne om zo de verspreiding van cholera te voorkomen. Er zijn inmiddels 4000 gevallen van cholera vastgesteld. Door vervuild water en gebrek aan schoon drinkwater verspreidt de ziekte zich razendsnel.
 
“Een maand na de cycloon beseffen we steeds beter de onvoorstelbare omvang van deze ramp”, zegt Dorothy Sang. “Het ziet er uit als een oorlogsgebied en we vinden steeds meer slachtoffers. Maar we raken nu al door onze middelen heen. Van de 282 miljoen dollar die volgens de VN nodig is, is nog maar 60 miljoen toegezegd door regeringen. Oxfam roept de internationale gemeenschap op om solidariteit te tonen met de slachtoffers en meer geld beschikbaar te stellen. Zoals altijd zijn het de armste mensen die in de afgelegen gebieden wonen die nu het meest kwetsbaar zijn. Het is een tragedie en een schandaal als zij niet geholpen zouden worden door een gebrek aan middelen."
Land: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter