Oekraïnecrisis stuwt honger in Syrië

15/03/2022

Elf jaar na het begin van het Syrische conflict weten zes op de tien Syriërs niet waar hun volgende maaltijd te halen, aldus Oxfam vandaag. De organisatie waarschuwt dat de afhankelijkheid van de invoer uit Rusland betekent dat de huidige crisis in Europa zou kunnen overslaan naar Syrië, waardoor de voedseltekorten zouden kunnen verergeren en de voedselprijzen zouden kunnen stijgen. In het afgelopen jaar zijn de voedselprijzen in Syrië verdubbeld.

Oxfam sprak met 300 Syriërs in door de regering bezette gebieden. Bijna 90 procent zei dat ze alleen brood, rijst en af en toe wat groenten konden eten. Na tien jaar conflict hebben Covid-19 en de Libanese bankencrisis in combinatie met de crisis in Oekraïne ernstige gevolgen voor de economie, waardoor de invoer van voedsel en brandstof wordt verstoord en de Syrische pond razendsnel keldert.

Moutaz Adham, landendirecteur voor Oxfam in Syrië, zei: "Mensen worden geconfronteerd met een kelderende economie. In Damascus staan mensen uren in de rij voor gesubsidieerd brood bij de staatsbakkerijen, terwijl jonge kinderen door vuilnis snuffelen op zoek naar restjes voedsel. Veel gezinnen die moeite hebben om brood op tafel te krijgen, grijpen naar extreme manieren om het hoofd boven water te houden: ze steken zich in de schulden om eten te kunnen kopen, halen hun kinderen van school om te werken en verminderen het aantal maaltijden per dag. Het uithuwelijken van jonge dochters is een andere negatieve copingstrategie geworden, omdat het een mond minder is om te voeden. Dit terwijl 90 procent van de Syriërs in armoede leeft, de werkloosheid 60 procent bedraagt en het maandelijkse minimumloon in de publieke sector ongeveer 26 Amerikaanse dollar bedraagt.

Hij voegde daaraan toe: "Syrië is voor de invoer van tarwe sterk afhankelijk van Rusland. Door de crisis in Oekraïne is de Syrische regering begonnen met het rantsoeneren van voedselvoorraden, waaronder tarwe, suiker, olie en rijst, uit angst voor tekorten en prijsstijgingen, en dit zou nog maar het begin kunnen zijn."

Hala uit Deir-ez-Zor vertelde Oxfam: "Het heeft geen zin om aan morgen te denken, als we vandaag niet eens kunnen bedenken wat we onze kinderen kunnen voeden."

Majed van het platteland van Damascus vertelde Oxfam: "Ik werk 13 uur per dag om mijn kinderen te voeden, maar het lijkt niet genoeg. Soms zou ik willen dat er meer dan 24 uur per dag is, zodat ik meer kan werken. Ik ben uitgeput en weet niet hoe ik dit harde leven met mijn gezin zal overleven."

Moutaz Adham voegde daaraan toe: "Een gemiddeld inkomen dekt slechts de helft van de basisuitgaven."

 

Noot voor de redactie:

Oxfam werkt sinds 2013 in Syrië om humanitaire hulp te bieden aan mensen die getroffen zijn door het conflict. In het afgelopen jaar bereikte het werk van Oxfam 1,2 miljoen mensen. We leveren schoon drinkwater aan mensen, noodhulp in geld, en zeep, hygiëne- en andere materialen. We helpen boeren weer te boeren en bakkers weer aan het bakken. Oxfam roept internationale donoren op zich te richten op de financiering van sociale bescherming en zich tegelijkertijd te blijven richten op noodbehoeften, waaronder hongerbestrijdingsactiviteiten.

12,4 miljoen mensen in Syrië hebben geen voedselzekerheid, kinderarbeid komt voor in 84% van de gemeenschappen en kindhuwelijken in 71% van de gemeenschappen, volgens de laatste cijfers van het overzicht van humanitaire behoeften.

De prijs van een standaardvoedselmand (een groep essentiële levensmiddelen) van het Wereldvoedselprogramma (WFP) is in het afgelopen jaar met 97% gestegen. 

Vorig jaar moest de Syrische regering naar verluidt 1,5 miljoen ton tarwe invoeren, voornamelijk uit Rusland.

Als onderdeel van haar noodhulp- en voedselzekerheidsrespons ondervroeg Oxfam 300 begunstigden in door de regering bezette gebieden in de gouvernementen Aleppo, Deir-ez-Zor en het platteland van Damascus, 100 begunstigden in elk gouvernement. Oxfam stelt vast dat 88 procent alleen brood, rijst en af en toe groenten eet. Daarnaast zegt 60 procent van de mensen met wie Oxfam sprak minder te verdienen dan wat ze nodig hebben om in hun voedselbehoefte te voorzien. 10 procent zegt alleen van brood en thee te overleven. Aangezien gesubsidieerd brood ongeveer 840 kcal per dag levert, komt dit neer op slechts 40% van de calorieën die nodig zijn om te overleven. Opvallend is dat slechts 1,5 procent zegt het zich te kunnen veroorloven vlees te kopen en dan nog alleen bij zeldzame gelegenheden.

Engelstalige collega’s in de regio zijn beschikbaar voor quotes. Foto’s zijn beschikbaar op aanvraag.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter