13.778 Belgen willen eerlijke belastingen, en dit is wat minister Kris Peeters ervan vindt

23/05/2018

Vandaag hebben we 13.778 handtekeningen overhandigd aan minister van Economie Kris Peeters, van mensen die meer fiscale transparantie willen van multinationals. Want we willen een economie waar iedereen beter van wordt, niet alleen enkele grote bedrijven. 

België kan samenwerken met andere overheden en mee een eerlijker internationaal belastingsysteem uittekenen. Op die manier kunnen we een einde maken aan belastingontwijking en extreme ongelijkheid verminderen (hoe? dat lees je hier in detail). 

13.778 mensen vinden het in elk geval hoog tijd voor fiscale transparantie en een menselijke economie, die werkt voor iedereen. Vandaag gingen we hun handtekening persoonlijk afgeven bij minister van Economie Kris Peeters (CD&V). 

Wat kan België doen?

België kan het Europese voorstel steunen om publieke country-by-country reporting te verplichten voor alle multinationals. Dat is een belangrijke maatregel voor transparantie, die multinationals zou verplichten om financiële informatie te publiceren over hun activiteiten per land. 

Op die manier kunnen klanten, journalisten en organisaties nagaan of multinationals effectief belastingen betalen in het land waar ze actief zijn.

En zo reageerde minister van Economie Kris Peeters: 

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) zei ons bij de overhandiging van de petitie dat hij publieke country-by-country rapportering steunt: 

"Dit project zal meer transparantie creëren over de plaats waar multinationals belastingen betalen, en zal ook toelaten dat we belastingontwijking kunnen tegengaan. België verdedigt dit project en zal dat ook blijven doen in de toekomst." 

Dat is een goede eerste stap, vinden we. "Het is positief dat België de publieke country-by-country reporting verdedigt", vindt Maaike Vanmeerhaeghe, experte eerlijke belastingen bij Oxfam. 

"Maar binnenkort zijn er Europese onderhandelingen, en we roepen de minister op om te gaan voor een akkoord met méér ambitie. Multinationals moeten ook hun activiteiten in ontwikkelingslanden bekendmaken, want het zijn die landen die de grote verliezers zijn." 

Waarom is belastingontwijking tegengaan zo belangrijk voor ontwikkelingslanden?

Ontwikkelingslanden alleen al lopen naar schatting € 139 miljard aan belastingen mis, onder andere omdat multinationals hun winsten liever in belastingparadijzen verbergen. Geld dat kan dienen om ziekenhuizen te bouwen, leraars mee te betalen, pensioenen uit te keren, dokters en verplegers op te leiden... 

Politici kunnen iets doen aan armoede en ongelijkheid. Ze kunnen andere keuzes maken. Belastingontwijking aanpakken is de eerste, dringende stap. Als multinationals ook eerlijke belastingen gaan betalen, komt er veel geld vrij om armoede en ongelijkheid te bestrijden. In België én in de rest van de wereld. 

Wanneer we onze stem laten horen en wanneer overheden samenwerken, kunnen we een einde maken aan belastingontwijking en aan extreme ongelijkheid.

Meer over deze campagne