13.778 Belgen willen meer transparantie van multinationals

23/05/2018

Oxfam-Solidariteit heeft vandaag 13.778 handtekeningen voor meer fiscale transparantie overhandigd aan minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V). Oxfam vraagt een ambitieuze maatregel voor publieke land-per-landrapportering (country-by-country reporting), die ook multinationals verplicht om gegevens te publiceren over hun activiteiten en betaalde belastingen  in ontwikkelingslanden.

Na belastingschandalen zoals LuxLeaks en Panama Papers stelde de Europese Commissie publieke country-by-country reporting voor: een transparantiemaatregel die multinationals moet verplichten om informatie te publiceren over hun economische activiteiten in een aantal landen waar ze actief zijn (de EU-lidstaten en een beperkte lijst van belastingparadijzen). Deze maatregel zou consumenten, journalisten en middenveldsorganisties de mogelijkheid geven om na te gaan of multinationals eerlijke belastingen betalen daar waar ze hun winst maken.

Maaike Vanmeerhaeghe, beleidsmedewerker eerlijkebelastingen bij Oxfam-Solidariteit:

“Schandalen zoals LuxLeaks en de Paradise Papers tonen aan dat ons belastingsysteem vandaag ten dienste staat van een kleine minderheid. Dat gaat ten koste van gewone mensen en van kleine ondernemingen. Fiscale transparantie kan helpen om het vertrouwen van mensen in het belastingsysteem te herstellen en is absoluut cruciaal om te kunnen nagaan of multinationals belastingen betalen in het land waar ze hun winsten maken.”

13.778 Belgen willen dat de Belgische regering pleit voor een ambitieuze publieke land-per-landrapportering

De Europese Raad van ministers onderhandelt momenteel over deze transparantiemaatregel. Oxfam wil dat de Belgische regering een voortrekkersrol speelt in de onderhandelingen, zodat er snel een ambitieus akkoord afgesloten wordt. Daarom overhandigde Oxfam vanmiddag aan Kris Peeters een petitie met handtekeningen van 13.778 Belgische burgers die een sterke land-per-landrapportering willen.

Minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) engageert zich bij de overhandiging van de petitie:
“België verdedigt dit project en zal dat ook blijven doen in de toekomst. Dit project zal meer transparantie creëren over de plaats waar multinationals belastingen betalen, en zal ook helpen om belastingontwijking kunnen tegen te gaan."

Belastingontwijking: Ontwikkelingslanden zijn de grote verliezers

Maaike Vanmeerhaeghe, beleidsmedewerker eerlijke belastingen bij Oxfam-Solidariteit, overhandigde de handtekeningen aan Kris Peeters:  
“Het is positief dat België het concept van publieke country-by-country reporting verdedigt. Maar binnenkort zijn er Europese onderhandelingen, en we roepen de minister op om daarbij te gaan voor een akkoord met méér ambitie. Multinationals moeten ook hun activiteiten in ontwikkelingslanden bekendmaken, want het zijn die landen die de grote verliezers zijn bij belastingontwijking. »

De overheden van EU-lidstaten lopen elk jaar tussen 50 en 70 miljard euro aan belastinginkomsten mis doordat multinationals belastingen ontwijken. In ontwikkelingslanden loopt dit bedrag op tot 100 miljard dollar per jaar. Als multinationals ook de gegevens over hun activiteiten in ontwikkelingslanden zouden moeten publiceren, zou dat lokale organisaties de mogelijkheid geven om multinationals en overheden ter verantwoording te roepen over de fiscale praktijken in hun land.

Flickr date taken: 
woensdag, 23 mei, 2018

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter