160 wandelaars trokken dit weekend door weer en wind voor Oxfam België

31/08/2020

Afgelopen weekend vond de Oxfam Trailwalker: Choose your Challenge plaats. 40 teams doorkruisten het land om zo fondsen te werven voor het werk van Oxfam wereldwijd.

Vanwege de coronamaatregelen stak Oxfam’s solidaire wandeltocht dit jaar wat anders in elkaar en opteerde de organisatie voor een andere formule. Onder de noemer “Oxfam Trailwalker: Chooseyourchallenge” konden de teams van 4 personen dit jaar zelf kiezen hoeveel en waar ze wandelden in plaats van de verplichte 100 km af te leggen. In totaal wandelden 40 teams 1783 kilometer bijeen en zamelden ze zo 46 706,5 € in voor Oxfam’s werk tegen armoede en ongelijkheid wereldwijd.  

Olivier Schmitz, gouverneur van de provincie Luxemburg, gaf het virtueel startschot van de wandeling aan de voet van de basiliek in Saint-Hubert. De teams waren verspreid van de kust tot in hartje Vlaams Brabant. De wandelaars waren te volgen aan de hand van een open source applicatie die door vrijwilligers van Oxfam ontwikkeld werd en waarmee de deelnemers zo in contact stonden met de organisatie. 

Op zondag 30 augustus om 12.15 uur voltooide de eerste ploeg de 100 km in slechts 23.16 uur. Het team liep tussen Mont-Saint-Guibert en Gembloux en bracht hulde aan de regio waar de stappers vandaan komen.

“De 160 deelnemers beseften dat net nu de noden het hoogst zijn in kwetsbare landen die al langer lijden onder conflicten of toenemende ongelijkheid. De coronacrisis zet fragiele gezondheidssystemen in heel wat van de landen waar Oxfam actief is verder onder druk,” vertelt Markus Neumann, die Oxfam Trailwalker in goede banen leidde.

De coronacrisis heeft de bestaande ongelijkheid blootgelegd en versterkt. Niet alleen bij ons, maar vooral in de armste landen. Sinds het begin van de pandemie heeft Oxfam 4,5 miljoen kwetsbare mensen bereikt met voedselhulp en water, in samenwerking met meer dan 344 partners in 62 landen. Oxfam streeft ernaar om dit jaar in totaal 14 miljoen mensen te bereiken door nog eens 95 miljoen euro in te zamelen om de programma's te ondersteunen. 

Het is de bedoeling om de Oxfam Trailwalker volgend jaar opnieuw in haar oorspronkelijke vorm te organiseren in Saint-Hubert, opnieuw tijdens het laatste weekend van augustus. Er zijn al 205 teams ingeschreven. Inschrijven kan hier.

Noot aan de redactie

Foto’s van lokale teams dit jaar zijn hier beschikbaar. 

Markus Neumann, die Oxfam Trailwalker in goede banen leidde is beschikbaar voor verdere toelichting. Ook deelnemers aan “Oxfam Trailwalker: Choose your Challenge” zijn beschikbaar. 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter