2015 slechtste jaar ooit voor Syrië

11/03/2016

2015 was een dieptepunt voor de Syrische burgers, die meer dan ooit slachtoffer werden van oorlogsgeweld, belegeringen en gebrek aan humanitaire hulp. Dat stellen 30 hulporganisaties, waaronder Oxfam, vandaag in een gezamenlijk rapport. De VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Rusland doen volgens de ngo's te weinig om een einde te maken aan de horror.

Het conflict in Syrië duurt nu 5 jaar. Het voorbije jaar was het slechtste tot nu toe voor de bevolking in Syrië: de strijdende partijen hebben het land dieper in de vernieling gestort en bleven hulp tegenhouden en gemeenschappen belegeren. Het recente staakt-het-vuren heeft een sprankeltje hoop gebracht bij de bevolking, en Rusland, de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk moeten die hoop levend houden, in plaats van olie op het vuur te gooien. Dat is de waarschuwing die 30 hulporganisaties meegeven in een nieuw rapport.

Die 4 landen – allemaal leden van de VN-veiligheidsraad en de Internationale Steungroep voor Syrië – kunnen een sleutelrol spelen om een einde te maken aan het lijden van de Syriërs. Maar in de plaats daarvan hebben zij hun eigen resoluties ondergraven door onvoldoende diplomatische druk uit te oefenen, door politieke en militaire steun te verlenen aan hun bondgenoten of door zelf militair op te treden.

Half miljoen burgers belegerd

Het rapport Fuelling the Fire biedt een overzicht van de verslechterende omstandigheden in Syrië. Het land bevindt zich in het 5de jaar van de crisis in een grotere chaos dan voordien en valt verder uiteen. 30 humanitaire organisaties en mensenrechtenorganisaties onderschrijven dit rapport, onder andere Oxfam, Norwegian Refugee Council, CARE International en een aantal Syrische organisaties: Syrian-American Medical Society (SAMS), Big Heart en Syria Relief and Development.

Het fragiele staakt-het-vuren dat eind februari in werking trad, houdt voorlopig stand. Maar intussen duurt het lijden van de Syrische bevolking voort; het voorbije jaar was het ergste tot nu toe. Fuelling the Fire toont dat in het voorbije jaar:

  • het geweld sterk is geëscaleerd – onder andere door de Russische luchtaanvallen, die in november alleen naar schatting 2300 dodelijke slachtoffers maakten volgens de VN
  • minstens 50 000 mensen gedood werden
  • 1,5 miljoen mensen humanitaire hulp nodig hebben
  • bijna 1 miljoen mensen gedwongen werd om hun huizen te verlaten
  • het aantal mensen dat in belegerde gebieden woont, is verdubbeld tot bijna 500 000, volgens schattingen van de VN. Volgens Syrische organisaties zijn het er veel meer
  • 200 000 huizen gedeeltelijk of volledig verwoest werden – 20% meer dan in 2014
  • nog eens 400 000 kinderen niet meer naar school gaan, wat het totaal op meer dan 2 miljoen brengt
  • het aantal aanvallen op ziekenhuizen en medische voorzieningen is met 44% gestegen

Liesbeth Goossens, humanitair beleidsmedewerker bij Oxfam-Solidariteit:

"Vorig jaar was het meest troosteloze jaar voor de Syriërs tot nu toe. Men slaagt er niet in om een einde te maken aan het verschrikkelijke geweld. Dat blijft in de eerste plaats de schuld van diegenen die betrokken zijn bij de gevechten. Maar ook hun internationale sponsors hebben de verantwoordelijkheid om de hoop te vrijwaren, in plaats van olie op het vuur te gooien. Het is aan hen om te beslissen of ze deze crisis willen beëindigen of verder laten escaleren. We hebben de impact gezien van luchtaanvallen; nu is het tijd om de impact te zien van diplomatieke druk voor vrede in Syrië.”

10% van de hulp doorgelaten

De Syriërs hebben steeds meer hulp nodig, maar het is desondanks moeilijker dan ooit om de hulp tot bij diegenen te krijgen die er het hardst nood aan hebben. De hulpbevoorrading via de regeringslinies in Syrië wordt beperkt, en dat heeft ertoe geleid dat slechts 10% van de VN-konvooien werden doorgelaten. Momenteel bereiken de hulpkonvooien een aantal belegerde gemeenschappen, waardoor duizenden burgers een tijdelijke adempauze wordt gegund. Toch moeten grote delen van Syrië het nog steeds stellen zonder toereikende hulpverlening, doordat hulporganisaties er continu worden tegengehouden, aangevallen of lastiggevallen door de verschillende strijdende partijen.

Ongeveer 200 000 mensen zitten nog steeds vast in Deir Ez Zor zonder enige steun. In andere belegerde gebieden zoals Madaya beginnen de hulpgoederen nu pas met mondjesmaat te arriveren. De toegang tot belegerde gemeenschappen blijft dus beperkt. In 2015 heeft de VN gemiddeld aan slechts 3,5% van de bevolking in belegerde gebieden medische hulp kunnen verstrekken. Minder dan 1% van de bevolking kon van levensmiddelen worden voorzien.

 

Extra

Het volledige rapport vindt u hier

 

Lijst van organisaties die het rapport Fuelling the Fire onderschrijven:

ActionAid

Alkawakibi Organisation for Human Rights

Baytna Syria

BINAA

Big Heart Foundation

Bihar Relief Organisation

CARE International

Emessa

Ghiras Alnahda

IHSAN Relief and Development

Dawlaty

UOSSM

Khayr/Watan

Human Appeal

No Peace Without Justice

Norwegian Refugee Council

Mercy Corps

Oxfam International

People in Need

Physicians Across Continents

Save the Children

SAWA for Development Aid

SEMA

Sham Humanitarian

Social Development International

Syria Relief

Syria Relief Network

Syria Relief and Development 

Syrian American Medical Society

Syrian NGO Alliance

 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter