372 wandelaars stappen 42 kilometer voor Oxfam

24/04/2017
Op het programma komende zaterdag (29 april): de tweede editie van Oxfam Peacewalker. 372 wandelaars gaan de uitdaging aan om 42 kilometer te stappen door de Westhoek. De vijf ambassadeurs van Groot-Brittannië, Ierland, Australië, Nieuw-Zeeland en Duitsland voegen zich bij hen voor een “Memorial Walk”.
 
Oxfam Peacewalker is een unieke wandeltocht. In teams van vier stappen de deelnemers 42,2 kilometer over een historisch parcours vol herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog. Daar krijgen ze tien uur de tijd voor.
 
Bovendien zamelt elk team minstens 750 euro in ten voordele van projecten van Oxfam-Solidariteit. Met dit initiatief vraagt Oxfam-Solidariteit aandacht voor haar wereldwijde werk voor mensen in conflictsituaties en vluchtelingen.

Dwars door de Westhoek

De Provincie West-Vlaanderen is opnieuw gastheer van deze editie. De start wordt gegeven om 8 uur in Mesen, de laatste aankomst is voorzien om 18 uur, eveneens in Mesen.
 
Het parcours van Oxfam Peacewalker loopt van Peace Village (Mesen) over de Palingbeek en Menenpoort (Ieper) en de Kemmelberg (Heuvelland) naar de Markt van Mesen. De stappers komen voorbij verscheidene gedenktekens van de Groote Oorlog.

5 ambassadeurs

Om 14.15 uur, als de snelste stappers van Oxfam Peacewalker de kerktoren van Mesen in het vizier hebben, zullen de vijf ambassadeurs van de strijdende partijen van 1917 een gedenkwandeling beginnen aan de Spanbroekmolenkrater in Wijtschate. Deze Memorial Walk vindt plaats op een symbolisch moment: net voor de honderdste verjaardag van de Slag om Mesen (7 juni 1917).
 
De Gedenkwandeling komt langs het Lone Tree Military Cemetery (GB), het Messines Ridge Memorial (Nieuw-Zeeland), het Messines Ridge British Cemetery en het New Zealand Division Messines Memorial. 
 
Na drieënhalve kilometer over het laatste deel van het parcours komt de delegatie toe aan het Ierse Vredespark in Mesen, waar een kort gedenkmoment voorzien is.
 
De pers is welkom tijdens Oxfam Peacewalker, bij de Gedenkwandeling en/of op de receptie om 15.15 uur in Peace Village.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter