40 vluchtelingen die we nooit te zien krijgen

29/01/2016
In februari is het precies 40 jaar geleden dat de laatste Spaanse troepen vertrokken uit de Westelijke Sahara. Afrika’s laatste kolonie is sindsdien het toneel van een enorme maar onbekende vluchtelingencrisis. Oxfam-Solidariteit zet de Sahrawi-vluchtelingen een maand lang in de kijker met een fototentoonstelling en een opmerkelijke stuntactie.

Voormalige koloniale macht Spanje liet de Westelijke Sahara in feburari 1976 helemaal over aan Marokko en Mauretanië. Het conflict tussen die twee landen en de oorspronkelijke bewoners, vertegenwoordigd door het Frente POLISARIO, dreef de Sahrawi-bevolking op de vlucht naar buurland Algerije. Vandaag de dag zitten velen onder hen daar nog steeds. Het conflict zit internationaal muurvast.

De vluchtelingen leven in kampen midden in de woestijn en zijn dus volledig afhankelijk van humanitaire hulp. Sommigen leven er al 40 jaar lang op een dieet van amper 14 verschillende voedingsproducten. Die korf wordt nu door een tekort aan hulpmiddelen nog eens met een derde ingeperkt. Vorig jaar al herleidde het Wereldvoedselprogramma haar droge voeding van 9 naar 7 verschillende producten. Vanaf maart worden ook de door de EU gefinancierde verse voedingsproducten van 5 naar 3 herleid.

Tienduizenden vluchtelingen op amper 950 km van Europa. En toch weten weinig Belgen af van het bestaan van de Sahrawi’s. Het voorbije jaar zijn er in de Vlaamse media welgeteld 3 artikels verschenen over de kwestie. Daarmee is de Sahrawi-vluchtelingencrisis zo mogelijk de minst gemediatiseerde in zijn soort wereldwijd.

Daar wil ontwikkelingsorganisatie Oxfam-Solidariteit nu verandering in brengen. Oxfam is sinds de start van de crisis aanwezig in de kampen met voedselhulp en tal van activiteiten om de Sahrawi’s een stem te geven. De ngo pakt in februari uit met een tentoonstelling met portretten van de Sahrawi-vluchtelingen. Die wordt maandag gelanceerd met een opmerkelijke stuntactie.


EXPO ’40 YEARS 40 FACES’

Huira Buyah Mustafa (foto zie bijlage, credits Tineke Dhaese/Oxfam) is 16 jaar oud. Zij is één van de 40 Sahrawi die hun gezicht lenen aan de tentoonstelling 40 FACES, 40 YEARS. Voor elk levensjaar ging er iemand op de foto. De tentoonstelling laat een complete generatie laat zien die nooit iets anders heeft gekend dan een leven als vluchteling.

  • wanneer: van 1 tot 29 februari 2016
  • locatie: Maalbeekdaltuin, Brussel (gratis toegang)
  • fotografe: Tineke Dhaese
  • organisatie: Oxfam-Solidariteit, in samenwerking met de Europese Commissie


STUNTACTIE MAANDAG 1 FEBRUARI

Maandag pakt Oxfam een stuk van de Brusselse Kunstberg in met de portretten van de 40 Sahrawi vluchtelingen. 40 portretten van 91 x 135 cm in zwart/wit – ofwel 50m² foto's – worden op het asfalt geplakt. Voor het eerst worden dan ook bij ons in België de vluchtelingen uit de Westelijke Sahara écht zichtbaar.

  • wanneer: plakken van 9u15 tot 11u30; van 10 tot 12u mogelijkheid tot interviews
  • interviews: Liesbeth Goossens, beleidsmedewerker Westelijke Sahara bij Oxfam-Solidariteit
  • locatie: Albertinaplein (Kunstberg)
  • organisatie: Oxfam-Solidariteit, in samenwerking met Inside Out
Bijlages: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter