45.000 mensen ontheemd na brand in het vluchtelingenkamp van de Rohinya in Bangladesh

24/03/2021

Na de massale brand maandag in Cox’s Bazar, het Rohinya vluchtelingenkamp in Bangladesh, verkeren 10.000 gezinnen of ongeveer 45.000 mensen in hoge nood. Ze hebben het kamp verlaten en hebben geen toegang meer tot voedsel, water en sanitaire voorzieningen. De ramp is een nieuwe harde tegenslag voor de Rohinya die het geweld en de persecutie in Myanmar ontvlucht waren.

De brand startte maandag om 16 uur en woedde urenlang in het dichtbevolkte kamp. Het vernietigde duizenden schuilplaatsen in tentzeil en bamboe tot de brandweer en hulpdiensten de vuurzee konden bedwingen. De schade is enorm en wordt nog steeds opgemeten, maar de eerste schattingen spreken van 15 sterfgevallen en minstens 560 gewonden. Honderden mensen zijn nog vermist.

“De zwaarst getroffen delen zijn helemaal tot as herleid,” zegt Enamul Hoque, hoofd van het snelle interventieteam van Oxfam. “Er blijven enkel nog wat fundamenten van schuilplaatsen over en wat huisraad zoals metalen potten en naaimachines. Ons team heeft nog nooit zo’n grote ravage meegemaakt.”

“We maken ons grote zorgen om het welzijn van de 10.000 gezinnen die voor het vuur op de vlucht zijn geslagen,” vervolgt hij. “De brand heeft essentiële infrastructuur vernietigd zoals waterverdeelpunten en sanitaire voorzieningen. De vluchtelingen hebben dringend behoefte aan voedsel, drinkbaar water en veilige toiletten.”

De Oxfamvrijwilligers van het Rohinyakamp hebben als eersten hulp geboden, gevolgd door het interventieteam van de humanitaire hulporganisaties dat meteen watertankwagens leverde en meehielp om de brand te blussen. Het team bezorgde ook water in jerrycans aan de vluchtelingen waar de tankwagens geen toegang hadden. De omheining in prikkeldraad belemmerde zowel slachtoffers om te vluchten als het Oxfam hulpteam om op tijd en overal hulp te bieden.

“Het interventieteam heeft de hele nacht doorgewerkt om tanks met drinkwater te installeren. We leverden ook hygiënekits aan de vluchtelingen en voorzagen in noodlatrines,” vult Enamul Hoque aan. “Het zal tijd vergen om de waterinfrastructuur herop te bouwen, waardoor het risico op ziektes verhoogt. Zeker nu het regenseizoen nadert.”

Oxfam zal ter plaatse zeep, voedsel en essentieel huisgerief zoals zonnelampen verdelen. Cox’Bazar is een overbevolkt vluchtelingenkamp met ongeveer 40.000 mensen per vierkante kilometer. De 10.000 gevluchte gezinnen zitten nu voorlopig in andere overvolle kampen, wat het risico op een Covid-19 uitbraak verhoogt.

Door de brand zijn ook talrijke kinderen van hun gezin gescheiden. De komende dagen wordt er voorrang verleend aan het herenigen van de gezinnen en het in kaart brengen van de veiligheid van de ontheemden. Uit voorgaande ervaringen weten we dat vrouwen en meisjes de grootste slachtoffers zijn van dergelijke rampen. Ze brengen zichzelf vaak in gevaar om te kunnen overleven. Oxfam blijft waakzaam voor gendergerelateerde behoeften en zoekt samen met andere humanitaire organisaties naar directe oplossingen.

Noot aan de redactie

Het interventieteam blijft in samenwerking met het Department of Public Health Engineering (DPHE) van Bangladesh, de VN en het Cox’s Bazar WASH-gebied essentiële hulp bieden aan de vluchtelingen.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter