7 ngo’s lanceren de oproep COVID 12-12

30/04/2020

Om te beantwoorden aan de corona-urgentie in kwetsbare ontwikkelingslanden lanceert het Consortium 12-12 onder de naam COVID 12-12 een oproep tot solidariteit. De 7 humanitaire organisaties van het consortium – het Belgische Rode Kruis, Caritas International België, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit, Plan België en UNICEF België – bundelen hun krachten om de COVID-19-pandemie te stoppen en miljoenen levens van kwetsbare mensen te redden.

Steun de meest kwetsbaren onder ons

Volgens de Verenigde Naties is de Covid-19-pandemie de ernstigste crisis ter wereld sinds de Tweede Wereldoorlog. In landen getroffen door hongersnood, extreme armoede, conflicten en een gebrek aan toegang tot gezondheidszorg, zijn de al kwetsbare bevolkingsgroepen de eerste slachtoffers van de pandemie.

“De humanitaire noden zijn enorm. Of het nu in Congo, Syrië of Haïti is, de humanitaire situatie van miljoenen mensen verslechtert onverbiddelijk. Om een nooit geziene ramp te voorkomen en de noden van de meest kwetsbare bevolkingen op te vangen, is nu actie nodig!”, zegt Gilles Van Moortel, coördinator van het consortium 12-12.

Een humanitaire ramp vermijden

Volgens het Wereldvoedselprogramma zou het aantal mensen dat als gevolg van het coronavirus in een voedselcrisis verkeert kunnen verdubbelen en de komende weken kunnen oplopen tot zo’n 265 miljoen mensen. De pandemie heeft al gevolgen in Afrika, waar een op de drie mensen - of 422 miljoen personen - onder de armoedegrens leeft.

“De eerste prioriteit in deze noodsituatie is het stoppen van de pandemie door het bewustzijn in gemeenschappen te vergroten en verzwakte gezondheidsdiensten te ondersteunen. Maar we moeten ook de toegang tot zuiver water en voedsel garanderen alsook zorgen voor de bescherming van de zwaksten, zoals kinderen, gehandicapten en ouderen”, vervolgt Gilles Van Moortel.

12-12: de krachten bundelen

De zeven humanitaire organisaties die lid zijn van het 12-12 Consortium mobiliseren ter plaatse om essentiële hulp te bieden aan de bevolking in meer dan 40 landen in Afrika, het Midden-Oosten, Azië en Latijns-Amerika. Samen lanceren ze een oproep tot donaties naar de Belgische bevolking, de overheid en de privésector.

De ingezamelde fondsen zullen worden gebruikt om de acties van deze organisaties in vijf prioritaire sectoren te ondersteunen: gezondheid, water en hygiëne, voedsel- en levensonderhoud, kinderbescherming en onderwijs.

“Ons land, België, komt geleidelijk uit een traumatische situatie. Stel je de gevolgen voor van dezelfde pandemie in landen die al kwetsbaar waren vóór de komst van Covid-19. Vandaag telt elke minuut om levens te redden”, besluit de coördinator van Consortium 12-12.

Doe een gift

Logos leden Consortium 12-12