8 rijkste mannen bezitten evenveel als armste helft wereldbevolking

16/01/2017

Slechts 8 mannen bezitten evenveel als de 3,6 miljard mensen die tot de armste helft van de wereldbevolking behoren. Dit blijkt uit het nieuwe rapport dat Oxfam aan de vooravond van de jaarlijkse bijeenkomst van het Wereld Economisch Forum in Davos publiceert.

Dit rapport, An Economy for the 99%, toont aan dat de kloof tussen arm en rijk veel groter is dan werd gevreesd. Het beschrijft hoe superrijken en grote bedrijven de wereldwijde ongelijkheid aanwakkeren door belastingen te ontwijken, lonen te verlagen en de politiek te beïnvloeden. Oxfam vraagt ​​om een ​​fundamentele verandering in de manier waarop we onze economieën beheren zodat alle mensen hiervan profiteren en niet slechts enkelen.

10% van de Belgische bevolking bezit helft van rijkdom

In België bezit de rijkste 10% van de bevolking 48,15% van de Belgische rijkdom. Dat komt overeen met 1.043 miljard euro. Ons land telt drie miljardairs, waarvan de rijkste evenveel bezit als de armste 20% van de bevolking.

De ongelijkheid in de verdeling van inkomens neemt in België toe. Zo zag de armste 10% van de bevolking haar inkomen tussen 1988 en 2008 stijgen met 750 euro per persoon, terwijl de rijkste 10% in die periode haar inkomen zag toenemen met 9000 euro, dus 12 keer meer.

Ongelijkheid niet zonder gevolgen

De publieke woede over deze wereldwijde ongelijkheid zorgt voor politieke schokgolven over de hele wereld. Ongelijkheid wordt gezien als één van belangrijke factoren in de verkiezing van Donald Trump tot president in de VS, de verkiezing van president Duterte in de Filippijnen en de Brexit-uitkomst in het Verenigd Koninkrijk.

Maaike Vanmeerhaeghe, campagnemedewerker Oxfam-Solidariteit: "Het is obsceen dat zoveel rijkdom slechts in handen is van acht mensen, terwijl een op de tien mensen wereldwijd moet overleven met minder dan twee dollar per dag. Deze extreme ongelijkheid houdt honderden miljoenen mensen in armoede gevangen, ondermijnt onze samenleving en tast onze democratie aan. Over de hele wereld wordt gesnoeid in de budgetten voor onderwijs en gezondheidszorg terwijl bedrijven en superrijken belasting ontwijken.”

Het Oxfam-rapport laat zien dat de vruchten van de toegenomen rijkdom vooral door een kleine elite worden geplukt: Tussen 1988 en 2011 nam het inkomen van de armste 10% mensen in de wereld gemiddeld slechts met 3 dollar per jaar toe, terwijl dat bij de rijkste 10% maar liefst 182 keer zoveel was (11,800$). De ongelijkheid treft vooral de armsten en dan vooral vrouwen. Als de huidige tendens zich voortzet, zal het 170 jaar duren voordat vrouwen hetzelfde verdienen als mannen.

Het beschrijft verder hoe de superrijken gebruik maken van een netwerk van belastingparadijzen om belastingen te ontwijken. Ook multinationals ontwijken belastingen, om de uitkering van dividenden aan hun aandeelhouders te vergroten. Ontwikkelingslanden lopen door belastingontwijking jaarlijks 100 miljoen dollar aan belastinginkomsten mis. Om winsten te vergroten drukken grote bedrijven tevens de lonen van werknemers: Oxfam interviewde voor haar rapport vrouwen die werkzaam zijn in een kledingfabriek in Vietnam, 12 uur per dag, 6 dagen per week. Zij verdienen 1 US dollar per uur met de productie van kleding voor 's werelds grootste modemerken, waarvan de CEO’s tot de best betaalde mensen ter wereld horen.

Alternatieven

Oxfam doet de volgende aanbevelingen voor een menselijkere economie:

Regeringen moeten:

 • beter samenwerken en er zo voor zorgen dat mensen een eerlijk loon krijgen; een eind maken aan belastingontwijking en aan de fiscale concurrentiestrijd die overheden onderling voeren om de vennootschapsbelasting steeds te verlagen.
 • een halt toeroepen aan extreme rijkdom, door belastingen te heffen op vermogen en hoge inkomens. Zo kunnen ze geld vrijmaken voor gezondheidszorg, onderwijs en jobcreatie.
 • bedrijven ondersteunen die het welzijn van hun personeel en de samenleving vooropstellen, eerder dan hun aandeelhouders.
 • een respectvolle economie creëren met gelijke kansen voor iedereen, zowel vrouwen als mannen.

Oxfam-Solidariteit roept op het statement “Een economie die werkt voor iedereen” te ondertekenen en haar eis voor een menselijkere economie te steunen.

Perscontact

Leen Speetjens: lsp@oxfamsol.be of +32 470 47 07 93.

Noot voor redactie

Winnie Byanyima, directrice Oxfam International, is te gast bij het World Economic Forum in Davos, dat van 17 tot 20 januari duurt.

Nieuwe en betere gegevens over de verdeling van de rijkdom in de wereld - met name in India en China – wijzen uit dat de armste helft van de wereldbevolking minder vermogen heeft dan eerder werd aangenomen. Indien deze nieuwe gegevens in 2016 al beschikbaar waren geweest dan was duidelijk geworden dat 9 miljardairs over evenveel vermogen beschikken als de armste helft van de wereldbevolking en niet 62 personen, zoals Oxfam toen had berekend.

De berekeningen van Oxfam zijn gebaseerd op de gegevens van globale verdeling van de rijkdom van het Credit Suisse Global Wealth Databook 2016: http://publications.credit-suisse.com/tasks/render/file/index.cfm?fileid=AD6F2B43-B17B-345E-E20A1A254A3E24A5

De rijkdom van de rijkste mensen ter wereld werd berekend met behulp van de Forbes miljardairs-lijst van maart 2016. http://www.forbes.com/sites/kerenblankfeld/2016/03/01/forbes-billionaires-full-list-of-the-500-richest-people-in-the-world-2016/#10a1d6276c24

Het volledige rapport en de methodologie vindt u via de volgende link: https://oxfam.box.com/v/an-economy-for-99-percent

De acht rijkste mensen ter wereld, in volgorde van vermogen:

 1. Bill Gates: Amerikaanse oprichter van Microsoft ($75 miljard)
 2. Amancio Ortega: Spaanse oprichter van Inditex, eigenaar van modeketen Zara ($67 miljard)
 3. Warren Buffett: Amerikaanse investeerder, grootste aandeelhouder Berkshire Hathaway ( $60.8 miljard )
 4. Carlos Slim Helu: Mexicaans eigenaar van Grupo Carso ($50 miljard)
 5. Jeff Bezos: Amerikaanse oprichter, voorzitter en CEO van Amazon ( $45.2 miljard)
 6. Mark Zuckerberg: Amerikaanse voorzitter,CEO, mede-oprichter van Facebook ($44.6 miljard)
 7. Larry Ellison: Amerikaanse mede-oprichter en CEO van Oracle ($43.6 miljard )
 8. Michael Bloomberg: Amerikaanse oprichter, eigenaar en CEO van Bloomberg LP ($40 miljard)

De drie Belgische miljardairs die samen 8 miljard dollar bezitten, in volgorde van vermogen

 1. Albert Frère ($ 4,9 miljard)
 2. Patokh Chodiev ($ 1,4 miljard)
 3. Marc Coucke ($ 1,2 miljard)
Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter