9 dingen die je nog niet wist over landbouw

15/04/2015

Eten op ons bord, boodschappen in ons winkelwagentje: elke dag gebruiken we producten uit de landbouw. Maar wist je deze 9 dingen al over landbouw?

1. Elke week stoppen gemiddeld 62 Belgische boeren met hun beroep.

2. In Europa heeft 3% van de grondbezitters de helft van de landbouwgronden in handen.

3. Tussen 2000 en 2014 is het aantal kleine boerderijen (kleiner dan 10 hectare) verminderd met 30% in Wallonië en 25% in Vlaanderen.

4. De coöperatie De Landgenoten helpt bioboeren in Vlaanderen om landbouwgrond aan te kopen, zodat duurzame, niet-industriële landbouw meer kansen krijgt. Word jij ook coöperant van De Landgenoten?

5. Een derde van de inwoners op onze planeet is afhankelijk van kleinschalige, familiale landbouw om te overleven.

6. 65% van de mensen in de wereld die honger lijden, zijn kleine landbouwers.

7. In West-Afrika produceren de vrouwen op het platteland 80% van de primaire levensmiddelen. Deze vrouwen halen gemiddeld 3/4de van hun inkomsten uit landbouw. Toch is slechts 8% van hen eigenaar van de gronden die ze bewerken.

8. 17 april is de Internationale Dag van de Boerenstrijd. Op die dag herdenken we de moord op 19 Braziliaanse boeren van de beweging van landloze boeren. De boeren werden vermoord terwijl ze betoogden voor hun recht op grond, op 17 april 1996.

9. We kunnen elke dag bijdragen aan een eerlijk en duurzaam voedselsyteem, door anders te kopen en eten. Kies jouw actie uit het GROEI-menu van Oxfam!