Corona-coalitie interpelleert de Belgische regering over belastinghervorming

12/01/2022

Uitnodiging - De Corona-coalitie houdt op woensdag 19 januari 's ochtends een actie voor het kabinet van vice-eerste minister en minister van Financiën Vincent Van Peteghem, belast met de coördinatie van fraudebestrijding.

De Belgische regering moet extra middelen ter beschikking stellen om een rechtvaardige en duurzame wederopbouw post-Covid te financieren op het gebied van gezondheidszorg, klimaat en sociale bescherming.

Belastingrechtvaardigheid zou ook de sociale ongelijkheden helpen verminderen die sinds het begin van de pandemie sterk zijn toegenomen.

Fiscale rechtvaardigheid zou de EU bovendien in staat stellen haar eigen middelen aan te wenden om het plan voor de volgende generatie en de Europese Green Deal te financieren - met name door de invoering van een Europese belasting op financiële transacties.

Ondanks de grote noden blijft de belastingonrechtvaardigheid bestaan. De in de verklaring van de regering aangekondigde onderhandelingen over belastinghervorming zijn in dit stadium niet meer dan loze aankondigingen. De middelen om belastingfraude en financiële criminaliteit te bestrijden blijven veel te zwak, ondanks de vele vragen vanuit de gerechtswereld. Het Pandora Papers-schandaal heeft ons ook herinnerd aan de omvang van het offshore systeem dat belastingontduiking bevordert, ook vanuit België.

De Belgische regering mag ons niet voor de gek houden en moet verder gaan dan enkel loze beloftes te maken. Dit is de boodschap die de leden van de Corona-coalitie op woensdag 19 januari zullen uitdragen tijdens een visuele actie. De Corona-coalitie, waarin vakbonden, ngo-koepels, anti-armoedenetwerken, de Klimaatcoalitie, Greenpeace en netwerken voor verantwoorde financiën zijn verenigd, zal de Belgische regering een lijst van goede voornemens voorleggen om het jaar 2022 in te luiden.

De Corona-coalitie roept op tot een ambitieuze belastinghervorming in overleg met het maatschappelijk middenveld om tot een eerlijk belastingstelsel te komen voor een ecologische en inclusieve transitie. De echte remedie? Solidariteit.

PRAKTISCHE INFO & BEELDEN

Afspraak om 10.30 uur voor het kabinet van minister Van Peteghem, vice-eerste minister en minister van Financiën, belast met de coördinatie van fraudebestrijding.

Om 10.50 uur precies, zullen de organisatoren de ingang van het kantoor van de minister in rook doen opgaan. Vervolgens overhandigen zij een lijst met goede voornemens aan de minister of zijn vertegenwoordiger.

Adres: 11, Koloniënstraat - 1000 Brussel

Nederlandstalig perscontact:

David Vanbellinghen, ACV, (0477 37 88 17) David.Vanbellinghen@acv-csc.be

 

Mogelijkheid tot interviews :

- Christine Mahy - Réseau wallon de Lutte contre la pauvreté

- Marie-Hélène Ska en Koen Meesters - CSC/ACV

- Thierry Bodson - ABVV

- Eva Smets - Oxfam België

- Arnaud Zacharie - CNCD-11.11.11

- Jean-Pascal Labille - Solidaris

- Elisabeth Degryse - Mutualité Chrétienne

- Carine Thibaut - Greenpeace

- Bernard Bayot - Financité

 

DE ORGANISATOREN VAN DE ACTIE

Wat is de Corona Coalitie? De Corona-coalitie verenigt vakbonden, mutualiteiten, milieu-NGO's, netwerken voor armoedebestrijding, koepels van ontwikkelings-NGO's en netwerken voor eerlijke fiscaliteit. Doel is gemeenschappelijke eisen aan regeringen en parlementen te stellen en burgers voor een duurzame, rechtvaardige en veerkrachtige samenleving te mobiliseren.

Wat is het Financieel Actie Netwerk (FAN) ? Het sensibiliseert het publiek en daagt de autoriteiten uit over de noodzaak van een eerlijker belastingstelsel om collectieve goederen en diensten te herfinancieren.  Het verenigt vakbonden, ontwikkelingsorganisaties, jeugd- en voortgezette-educatiebewegingen, verenigingen voor alternatieve financiering, burgergroeperingen, enz. Het werkt nauw samen met zijn Franstalige tegenhanger, het Réseau Justice Fiscal (RJF).

Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter