Een jaar na einde staakt-het-vuren in de Westelijke Sahara, Oxfam vraagt vredesbesprekingen te hervatten

12/11/2021

Een jaar (13 november 2020) nadat het 29-jarige staakt-het-vuren tussen het Frente Polisario en Marokko faalde roept Oxfam alle partijen op om een momentum te creëren om de vredesbesprekingen zo snel mogelijk te hervatten. De meest recente escalatie van geweld in de Westelijke Sahara vormt een bedreiging voor de stabiliteit in de regio en zal verwoestende gevolgen hebben voor de Sahrawi-vluchtelingen, die al meer dan 45 jaar in kampen in de Algerijnse woestijn vastzitten.

Oxfam verwelkomt de benoeming van de nieuwe persoonlijke VN-gezant, Staffan de Mistura, die al veel eerder had moeten plaatsvinden. De benoeming kan een katalysator zijn voor de-escalatie. Oxfam roept de internationale gemeenschap op het door de VN geleide vredesproces te steunen, waarbij de stem van het maatschappelijk middenveld, in het bijzonder die van vrouwen, jongeren en andere gemarginaliseerde groepen, centraal moet staan.

Door het mandaat van MINURSO te verlengen, bevestigt de VN-Veiligheidsraad zijn inzet voor een rechtvaardige, duurzame en voor beide partijen aanvaardbare politieke oplossing, die het zelfbeschikkingsrecht van de bevolking van de Westelijke Sahara waarborgt in overeenstemming met het internationaal recht. [1]

Oxfam in Algerije is sinds het begin van de crisis in 1975 samen met lokale partnerorganisaties actief in de Sahrawi-vluchtelingenkampen. Elke dag ziet Oxfam hoe gemeenschappen lijden en de hoop op hun toekomst verliezen, terwijl de inspanningen voor een inclusieve, duurzame vrede zijn mislukt. Vandaag de dag is 94% van de meer dan 173.000 Sahrawi-vluchtelingen afhankelijk van humanitaire hulp om te voorzien in basisbehoeften als voedsel, water en onderdak.2 Het aantal ondervoede Sahrawi-vluchtelingen stijgt en slechts 12% van de huishoudens heeft voedselzekerheid.  Dit is een kritiek moment voor de internationale gemeenschap om zich achter de Sahrawi-vluchtelingen te scharen en ervoor te zorgen dat hun rechten, waardigheid en toekomst worden beschermd nadat zij veel te lang in de steek zijn gelaten.

 

[1]  Resolutie 2602 (2021) aanvaard door de VN-Veiligheidsraad op de 8890e meeting, op 29 Oktober 2021 https://undocs.org/en/S/RES/2602(2021)
 

2 WFP, Food Security Assessment voor Sahrawi Vluchtelingen, 2018 https://docs.wfp.org/api/documents/WFP-0000103413/download/

Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter