Expo ‘50 jaar Oxfam-Wereldwinkels door een grafische bril’

18/11/2021

Op 19 november start een nieuwe expo in Amsab-ISG: 50 jaar Oxfam-Wereldwinkels door een grafische bril. Deze expo met bijhorende publicatie neemt je via beelden mee doorheen het 50-jarige bestaan van Oxfam-Wereldwinkels. 

 

Wat begon in 1971 met de allereerste wereldwinkel in een gammel huis in Antwerpen ontpopte zich tot dé fairtradepionier van België. Oxfam toonde in die halve eeuw haar maatschappelijk engagement door de introductie in Vlaanderen van het eerlijke handel-concept, maar ook in samenwerkingsverbanden zoals de anti-apartheidscampagnes en de antiraketbetogingen.  

 

De expo biedt een unieke kijk op de 50-jarige geschiedenis van OWW. Aan de hand van beelden zet de expo de ambities, campagnes en de werking van OWW in het licht. Er is onder meer werk te zien van fotografe Lieve Blancquaert en graficus Gerard Alsteens (GAL). Herinnert u nog Clara Cleymans vermomd als het Meisje met de parel naar Vermeer? Of de spraakmakende spotprenten voor eerlijke handel? Zij drukten elk hun herkenbare stempel op de campagnes van OWW. 

 

Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis verzamelt en beheert allerlei materiaal van sociale bewegingen en initiatieven rond de noord-zuid problematiek. In 1993 verwierf Amsab-ISG het archief van het nationaal secretariaat van OWW. Later volgden nog overdrachten, waaronder die van individuele wereldwinkels. Deze expo werpt een mooie blik op de rijke beeldcollectie van OWW. 

 

Deze expo is samengesteld door Oxfam-Wereldwinkels in samenwerking met Amsab-ISG. Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap. 

 

Praktisch:

50 JAAR OXFAM-WERELDWINKELS 

19 november 2021 - 28 februari 2022 

Amsab-ISG, Bagattenstraat 174, 9000 Gent 

Open elke werkdag van 9 u. tot 17 u. en op zondag van 10 u. tot 13 u. 

Gratis toegang 

Voor meer info: 09 224 00 79 of info@amsab.be  

 

Noot voor de redactie: 

Alle beelden uit de publicatie zijn beschikbaar en hier te downloaden.

Voor meer informatie: Nellle Vanlangendonck, graficus Oxfam-Wereldwinkels. 0472 39 08 71


 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter