0% korting in de Oxfam Tweedehandswinkels op Green Friday

18/11/2021

Vrijdag 26 november is de hoogdag van de overconsumptie: dan vallen er overal verleidelijke kortingen te bespeuren. Behalve bij de Oxfam Tweedehandswinkels, zij geven doorheen heel het jaar al eerlijke prijzen voor kwaliteitsvolle kleding en doen daarom mee met “Green Friday” als een alternatief.

Black Friday is hét symbool bij uitstek geworden van blinde consumptiewoede. Met Green Friday wil Oxfam België ingaan tegen de overconsumptie en wegwerpcultuur. Er zullen geen kortingen zijn in de Oxfam tweedehandswinkels want zij bieden het hele jaar door ‘de juiste prijs’.

In het recente Oxfam-rapport 'Carbon Inequality in 2030' wordt de CO2-uitstoot gelinkt aan consumptie van verschillende inkomensgroepen tegen 2030. Om binnen de marge van 1,5°C te blijven, zou elke mens op aarde tegen 2030 gemiddeld slechts 2,3 ton CO2 per jaar mogen uitstoten - dat is ruwweg de helft van de gemiddelde voetafdruk van elke persoon op aarde vandaag. Gemiddeld is de hoeveelheid CO2 die een persoon in ons land uitstoot 8 keer hoger dan de limiet.

“Dat eindeloos consumeren heeft ons aan de rand van een klimaatramp gebracht. Terwijl de overconsumptie van een rijke minderheid de klimaatcrisis verder aanwakkert, zijn het vooral de meest kwetsbaren die de prijs betalen,” aldus Geert De Kegel, directeur Tweedehands bij Oxfam België.

Oxfam België heeft zich aangesloten bij de wereldwijde klimaatbeweging om deze ongelijkheid te bestrijden. Zo was Oxfam ook aanwezig op de klimaatconferentie in Glasgow waar ze 5200 petitiehandtekeningen overhandigde aan klimaatminister Khattabi om een ambitieus klimaatbeleid te eisen.

Oxfam Tweedehandswinkels

Oxfam België is partner van Ressources, het Belgische platform dat Green Friday is gestart.

Door Oxfam tweedehandswinkels te bezoeken steunen klanten Oxfam België om samen tegen ongelijkheid te strijden. Het geld dat de winkels ontvangen, financiert humanitaire hulp en solidariteit wereldwijd en helpt Oxfam België druk uitoefenen op het beleid in België.

Klanten die op Green Friday kiezen voor Oxfam Tweedehandswinkels krijgen een kleine attentie ter bedanking.

Oxfam België heeft 29 tweedehandswinkels in België: Van de 29 winkels verkopen er 23 textiel, 17 informatica, 29 boeken, 28 brocante en 6 fairtrade. Oxfam België opende recent ook nog twee pop-up tweedehandswinkels in Brussel en Antwerpen.

De eerste Oxfam-tweedehandswinkel opende 55 jaar geleden in Brussel.

De Oxfam-tweedehandswinkels tellen 80 medewerkers en krijgen de steun van meer dan 1.100 vrijwilligers. Het hele Oxfam België netwerk telt meer dan 8000 vrijwilligers samen.

Meer informatie over Oxfam België en haar tweedehandsactiviteiten.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter