Bashir Abdi wordt ambassadeur van het Komaf Koffieproject dat nieuwkomers opleidt tot barista

15/12/2021

Olympisch medaillewinnaar Bashir Abdi steekt zijn schouders onder het Gentse Komaf Koffieproject dat mensen met een vlucht -of migratieachtergrond opleidt tot professionele barista. Om nog meer nieuwkomers te bereiken start het project een crowdfunding op.

 

Het initiatief van de stad Gent, Gent Fair Trade, de Belgische ontwikkelingssamenwerking en Oxfam België selecteerde 25 Gentenaars met een vlucht- of migratieverleden voor een opleiding tot professionele barista. Nu trekken ze met een mobiele koffiekar de stad Gent in om fairtrade koffies te verkopen en zo ook met de mensen een praatje te slaan. Op die manier breiden ze hun netwerk uit, oefenen ze hun Nederlands en krijgt hun zelfvertrouwen een boost.

 

De mobiele koffiekar brengt mensen samen op markten of speelpleintjes waar veel mensen vertoeven en waar Bashir Abdi ook langsgaat met zijn wijkgerichte sportfederatie om een zo breed mogelijk publiek de kans te geven om te sporten.

 

“Ik wou graag ambassadeur worden van dit project omdat het verhaal erachter heel gelijkaardig is aan het mijne. Het is een project dat kansen creëert voor nieuwkomers. Ik kreeg kansen via de sport, wie weet krijgen deze deelnemers wel kansen dankzij koffie. Ik ben in de wolken over dit project en ik twijfel er niet aan dat er mooie resultaten uit komen,” aldus Bashir.

 

Komaf Koffie schenkt koffie, met of zonder suiker of melk, maar wel altijd met een glimlach. Het project werd gelanceerd tijdens de Week van de Fair Trade in oktober. Bovendien is de kar helemaal duurzaam: van de bekers tot de koffie. De initiatiefnemers krijgen steeds meer aanvragen van nieuwkomers, en omdat ze voor alle deelnemers ten allen tijde een eerlijk loon willen garanderen, start er nu een crowdfunding. Daarmee kunnen de initiatiefnemers een loon voorzien aan de barista’s in opleiding, twee maal per jaar opleidings- en tewerkstellingsmogelijkheden aanbieden en de kar een facelift geven. Op die manier heeft iedereen de kans om aan het project deel te nemen.

 

Voor de redactie

  • Komaf Koffie is een partnerschap geïnitieerd door Oxfam België in samenwerking met Gent Fair Trade en met de steun van volgende organisaties: Belgische ontwikkelingssamenwerking, Enchanté,, IN-Gent, Refu Interim, Stad Gent, Trade for Development Center, Ugent Fair Trade, Universiteit Gent.
  • Bashir Abdi is ook ambassadeur van Sportaround, Gent, kind- en jeugdvriendelijke stad, MijnNatuurpunt, Sofico Gent Marathon.
  • De deelnemers zijn momenteel nieuwkomers uit Gent die er enkele maanden tot enkele jaren verblijven. 
  • Beeldmateriaal is hier beschikbaar.
  • Link naar de crowdfunding waar deelnemers prijzen krijgen (van koffietassen tot een gesigneerd exemplaar van Bashir’s boek “Op de Loop” of de koffiekar op je werkplaats):
  1.  €500 zorgt voor een “duurzaamheids boost” met herbruikbare bekers en uitgestelde koffies
  2.  €4 000 geeft de kans om 2 keer per jaar een opleiding aan te bieden (verder te zetten in 2022)
  3.  €15 000 geeft de kar een facelift door hem interactiever, lichter en duurzamer te maken.

 

Contact - persverantwoordelijke

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter