Reactie Oxfam op internationale minimumbelasting : “Dit is geen ‘historische’ deal - het is de geschiedenis die zich herhaalt”

02/07/2021

Gabriela Bucher, uitvoerend directeur van Oxfam International, reageerde op de aankondiging gisterenavond dat het OESO-initiatiefkader voor belastinghervorming (Base Erosion and Profit Shifting, BEPS) heeft ingestemd met een tweeledig akkoord voor wereldwijde belastinghervorming en een wereldwijde minimum vennootschapsbelasting van 15 procent: 

"De wereld heeft een eerlijk belastingakkoord nodig als we de buitengewoon grote ongelijkheid willen overwinnen en de klimaatafbraak willen stoppen. Maar dit akkoord is niet meer dan een G7-geldgraai. Rijke landen dwingen kwetsbare landen te kiezen tussen een slecht akkoord of geen akkoord. Het is gewoon een nieuwe vorm van economisch kolonialisme. Dit is geen "historische" deal - het is de geschiedenis die zich herhaalt. Degenen die meer dan een eeuw geleden schaamteloos het mondiale belastingstelsel in hun voordeel hebben gemanipuleerd, hebben het spel opnieuw voor zichzelf afgeschermd.”

"De nieuwe regels om multinationals belasting te laten betalen waar zij hun omzet en winst behalen, gelden slechts voor 100 van de meest winstgevende bedrijven, en achterpoortjes kunnen grote overtreders zoals Amazon vrijuit laten gaan. Nu er zoveel uitzonderingen zijn, waaronder het Britse voorstel om de stad Londen vrij te stellen, zou deze eenzijdige overeenkomst wel eens pleister op een houten been zijn.”

"De belastinghervorming, die al lang had moeten plaatsvinden, was bedoeld om voor alle landen miljarden aan te weinig betaalde vennootschapsbelasting te innen. In plaats daarvan zullen de G7 en de EU meer dan tweederde van het nieuwe geld dat een wereldwijd minimumtarief voor vennootschapsbelasting van 15 procent zal opleveren, in eigen zak steken. De armste landen ter wereld zullen minder dan 3% terugkrijgen - ondanks het feit dat meer dan een derde van de wereldbevolking in die landen woont. Als je een verpleegster in Mexico bent, een markkramer in Thailand of een klein bedrijfje in Kenia dat wordt lamgelegd door COVID-19, dan is deze belastingdeal niets voor jou.”

"Een wereldwijd belastingtarief van 25 procent zou de armste landen bijna 17 miljard dollar per jaar meer opleveren dan een tarief van 15 procent - genoeg om 80 procent van hun bevolking in te enten. Het tarief van 15% dat door de G7 is overeengekomen en gisterenavond is goedgekeurd, zal weinig of niets doen om een einde te maken aan schadelijke belastingconcurrentie. Het wordt door sommigen in Australië en Denemarken al gezien als een excuus om de binnenlandse vennootschapsbelastingtarieven te verlagen, met het risico van een nieuwe race naar de bodem.”

"Het akkoord dat de OESO wil, is scheefgetrokken naar de rijken en volstrekt oneerlijk. Het is slecht nieuws voor belastingparadijzen, maar zal er niet in slagen middelen te innen die ontwikkelingslanden dringend nodig hebben om levens te redden en een duurzaam economisch herstel na COVID-19 op gang te brengen. Dit was een unieke kans om een wereld tot stand te brengen waarin meer gelijkheid heerst en de rijksten een billijk aandeel in de belastingen betalen.”

 

Noot voor de redactie

130 van de 139 leden van het OESO-integratief kader voor BEPS hebben het akkoord onderschreven. 

De eerste pijler van het akkoord is alleen van toepassing op multinationals met "een wereldwijde omzet van meer dan 20 miljard euro en een winstgevendheid van meer dan 10 procent", wat bedrijven als Amazon zou kunnen uitsluiten. Winningsindustrieën en gereguleerde financiële diensten zijn uitgesloten van de deal.

Het door de G7 overeengekomen tarief van 15 procent ligt ver onder de aanbeveling van het VN-panel voor financiële verantwoording, transparantie en integriteit (FACTI) van eerder dit jaar, dat opriep tot een wereldwijde vennootschapsbelasting van 20 tot 30 procent op winsten. Ook de onafhankelijke commissie voor de hervorming van de internationale vennootschapsbelasting (ICRICT) heeft gepleit voor een wereldwijde minimumbelasting van 25 procent. 

Een wereldwijde minimum vennootschapsbelasting van 25% zou voor de 38 armste landen ter wereld (waarvoor gegevens beschikbaar zijn) bijna 17 miljard dollar per jaar meer opbrengen dan een tarief van 15%. In deze landen woont 38,6 procent van de wereldbevolking.

De ministers van Financiën en de presidenten van de centrale banken van de G20 zullen op 9 en 10 juli 2021 in Venetië bijeenkomen. De technische details voor beide pijlers zullen naar verwachting worden afgerond tijdens de G20-top in Rome, die voor eind oktober 2021 is gepland.

Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter