Oxfam België lanceert Second Hand September: koop in september een hele maand lang enkel tweedehands

30/08/2021

Oxfam moedigt in september mensen aan om geen nieuwe kleding te kopen, maar zich te beperken tot tweedehands stukken. Dit is beter voor het klimaat en kan - twee maanden voor de klimaatconferentie in Glasgow - tellen als symbool. Marie Guérin, editor in chief bij Elle, steunt de campagne.

 

Oxfam hoopt hiermee mensen uit te dagen om gedurende een hele maand enkel tweedehands te kopen. Oxfam Groot Brittannië lanceerde er Second Hand September al enkele jaren geleden en de campagne kende er een enorm succes.*

 

Marie Guérin gaat zelf de uitdaging aan om zich in september te beperken tot tweedehandsaankopen. Ze dook alvast in de Oxfam tweedehandswinkels.**

 

“Jaarlijks belanden in heel België en overal ter wereld miljoenen kledingstukken op de vuilnisbelt. Wegwerpmode zet onze planeet en haar bewoners steeds meer onder druk. Die situatie is onhoudbaar. Het kan beter, daarom steun ik dan ook graag Second Hand September,” zegt Marie Guérin.

 

We denken niet automatisch aan de mode-industrie als we het over klimaatschurken of grote vervuilers hebben. Toch staat fast fashion-kleding gelijk aan massaproductie, wat een zware last betekent voor onze planeet. En het wordt steeds erger. De mode-industrie produceert nu 20 procent van het wereldwijde afvalwater en is verantwoordelijk voor 10 procent van de totale CO2-uitstoot.

 

Volgens het VN Klimaatverdrag stoot de textielindustrie meer CO2 uit dan de internationale luchtvaart en de scheepvaart samen. Ze is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld.

Daarnaast wordt kleding goedkoop geproduceerd, wat leidt tot lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden voor de kledingarbeiders. Zo zou een Bengalese werknemer 4,5 keer meer betaald moeten worden dan het huidige minimumloon om een ​​behoorlijke levensstandaard te behalen. Door die lage lonen is kleding het op één na hoogste risicoproduct voor moderne slavernij.

Belgische cijfers

De Belg is de grootste textieldumper van Europa. Volgens Labfresh wordt in België elk jaar 170.000 ton textiel gedumpt - dat is het equivalent van meer dan 4.000 vrachtwagenladingen ton of 71 keer het gewicht van het atomium. Elke Belg gooit jaarlijks gemiddeld 60 items of bijna 15 kg aan textiel weg. Dat heeft een verwoestende impact op onze planeet en vergaande gevolgen voor de levensomstandigheden van miljoenen mensen.

 

In België worden elk jaar miljoenen jeansbroeken verkocht. Voor de productie van één jeans en één T-shirt is er naar schatting 20.000 liter water nodig om het katoen te verbouwen en te verven. Je zou meer dan 13 jaar nodig hebben om dat allemaal op te drinken. Aangezien er wereldwijd zoveel mensen zonder veilig zuiver water leven, moeten we ons afvragen of dit wel verder kan. Door 30 dagen lang voor tweedehands te kiezen, help je water te besparen. Het is alvast één manier om de planeet en miljoenen mensen te helpen.

 

Je kan ook spullen geven

 

Belgen zijn gelukkig ook koplopers in recyclage. We doneren jaarlijks gemiddeld 16,7 kg kleding, voornamelijk via kledingcontainers. Maar liefst 92% van deze kleding kreeg een nieuw leven bij een nieuwe eigenaar, als poetslap of door hergebruik van de vezels. Heb je dus niets nieuws nodig in september, dan kan je ook je kleding schenken in de Oxfam tweedehandswinkels en textielcontainers. Met deze essentiële fondsen kan Oxfam wereldwijd tegen ongelijkheid en voor economische rechtvaardigheid strijden.

 

Wil je meedoen aan Second Hand September? Breng een bezoekje aan een van de 31 Oxfam Tweedehandswinkels. Je vindt er kwaliteitsvolle tweedehandskleren, accessoires, handtassen, schoenen en meer.

 

Noot aan de redactie

 

  • Marie Guérin is beschikbaar voor interviews.
  • * De hashtag #secondhandseptember werd er meer dan 50 000 gedeeld
  • ** Beeldmateriaal is hier beschikbaar.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter