15e jubileumeditie van de Oxfam Trailwalker

28/02/2022

Op 27 en 28 augustus 2022 vindt in Saint-Hubert, in de provincie Luxemburg, de 15e editie plaats van de Oxfam Trailwalker, een evenement dat sport en internationale solidariteit combineert. Met nog zes maanden te gaan voor de start van het evenement, hebben zich al 93 teams ingeschreven voor de 100 km en de 25 km alternatieve route. 

100 km lopen voor solidariteit

Over precies 6 maanden worden meer dan 2.500 mensen - wandelaars, supporters en vrijwilligers - in Saint-Hubert verwacht voor Oxfam’s sportieve en solidariteitsevenement. Dit evenement, dat in 1981 door Oxfam in Hongkong werd opgericht, heeft al over de hele wereld plaatsgevonden, met een ongewijzigd concept: 100 km afleggen in minder dan 30 uur, dag en nacht wandelen, in teams van vier en zonder aflossing, om de internationale solidariteitsacties van Oxfam te steunen.

De Oxfam Trailwalker werd in 2008 voor het eerst op het Europese vasteland georganiseerd in de Hoge Venen, met start in Eupen. Sinds 2019 vindt de wandeling elk jaar plaats in het Grote Woud van Saint-Hubert.

2022 route

Zoals bij de vorige editie zal de start gegeven worden op het militaire vliegveld van Sint-Hubert, op zaterdag 27 augustus om 7 uur. De 100 km lange tocht voert door de heuvelachtige gebieden van het Grote Woud van Saint-Hubert en door enkele mooie dorpjes rond de stad zelf. Hoewel er meer bebouwde gebieden zijn opgenomen, biedt het parcours van dit jaar opnieuw een mooi evenwicht tussen harde en zachte wegen en paden, panoramische uitzichten en dichte begroeiing, en een totale klim van 2.400 m. 

Elk team dat aan de startlijn staat, heeft vooraf minstens 1.750 euro ingezameld om Oxfam België in staat te stellen haar acties tegen ongelijkheid in de wereld voort te zetten. Om deze solidariteitsuitdaging te volbrengen, mobiliseren de wandelaars hun hele entourage, familie, vrienden en collega's, en organiseren zij inzamelacties (solidariteitsavonden, wafelbak enz.). Momenteel zijn 93 teams ingeschreven voor de editie van 2022 en elk nieuw ingeschreven team krijgt tot 31 maart een korting op het inschrijvingsgeld van 25%. De sluitingsdatum voor inzendingen is 31 juli.

De route bevat dit jaar terug twee delen waar supporters met hun team kunnen meelopen op de laatste 9 kilometer naar de finish. De finish van het laatste team is gepland op zondag 28 augustus om uiterlijk 13.00 uur en zal worden gevolgd door de traditionele (veggie) barbecue.

Oxfam Trailwalker 25km

Honderden mensen zullen naar verwachting ook deelnemen aan een alternatieve route van 25 km, die de organisatoren hebben ontworpen voor groepen en individuen die op zoek zijn naar een uitdaging die meer aansluit bij hun fysieke conditie, maar ook als een perfecte teambuilding onder collega's terwijl ze een goed doel steunen. Hier moeten teams van 2 tot 8 personen de afstand in minder dan 7 uur afleggen. Elke groep zal een bedrag van 1.000 euro moeten inzamelen, opnieuw ten bate van Oxfam-projecten.

Nieuw is dat de start op zaterdag om 13.00 uur zal plaatsvinden, zodat de teams om 20.00 uur over de finishlijn kunnen komen, op hetzelfde tijdstip als de wandelaars die aan de 100 km-race deelnemen, bij de eerste controlepost op het militaire vliegveld, op de 60e kilometer. Beide groepen komen bijeen voor een pastadiner om in een gemoedelijke sfeer hun ervaringen te delen.

300 vrijwilligers nodig

De eerste vrijwilligers hebben zich al ingeschreven om te helpen tijdens de Oxfam Trailwalker. Hun taak: in teamverband de acht rust- en verfrissingspunten organiseren (het opzetten en beheren van die stands, het organiseren van de maaltijden, het onthaal en de informatie van de teams, ...), helpen bij de bewegwijzering, de teams inschrijven en zorgen voor animatie langs het parcours.

"Iedereen die in het verleden aan de Oxfam Trailwalker heeft deelgenomen, is het erover eens: de vrijwilligers zijn met hun glimlach, hun aanmoedigingen en hun energie een onmisbare steun bij het volbrengen van de 100 km en maken de Oxfam Trailwalker tot zo'n bijzonder evenement", verklaart Markus Neumann, die al vele jaren lid is van het organisatiecomité.

Oxfam is altijd op zoek naar vrijwilligers om te helpen bij haar jaarlijkse evenement. Volgens de organisatoren is de steun van ongeveer 300 mensen nodig om de routes goed te laten verlopen.

Opmerkingen voor de redactie

- Inschrijving voor beide routes kan op de website van het evenement. 

- Er is nog tijd om je aan te melden als vrijwilliger, via deze link.

- De volledige beschrijving van de 100 km-route (met kaarten) is hier beschikbaar, de 25km route staat hier beschreven.

- Cijfers over de vorige edities staan hier. Beeldmateriaal is hier beschikbaar. © Eric de Mildt/Oxfam

- Céline Nicolas, schepen van sport in Saint-Hubert, zal voor de tweede keer deelnemen aan de Oxfam Trailwalker (100 km versie). Interviews met haar alsook met het organisatieteam van Oxfam België of de deelnemende teams zijn mogelijk.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter