Tyfoon Rai: honderdduizenden gezinnen brengen het nieuwe jaar door in krappe evacuatiecentra terwijl de pandemie voortduurt

29/12/2021

Na tyfoon Rai brengen honderdduizenden gezinnen het nieuwe jaar door in krappe evacuatiecentra. Sommigen zitten opgesloten in kamers waar vier gezinnen tegelijk verblijven, aldus Oxfam.

"De overlevenden van de tyfoon hebben Kerst al in evacuatiecentra doorgebracht; laten we ze daar niet ook op Nieuwjaarsdag houden, aangezien we nog steeds met een pandemie zitten", zei Oxfam Pilipinas Country Director Lot Felizco.

"Opeengepakte omstandigheden brengen grote gezondheidsrisico's met zich mee omdat het zo onmogelijk is om fysieke afstand te houden. Het gebrek aan water en sanitaire voorzieningen maakt het ook moeilijker voor de overlevenden van de tyfoon om regelmatig de handen te wassen en de juiste hygiënische gewoonten aan te houden", voegde Felizco eraan toe.

De regering meldde dat meer dan 370 mensen omkwamen en dat 5,3 miljoen Filippino's getroffen en ontheemd zijn door tyfoon Odette (internationale naam: Rai). Uit de eerste metingen blijkt dat ten minste 400.000 huizen zijn beschadigd, waarvan 127.000 volledig verwoest.

In sommige gebieden die door tyfoon Odette zijn getroffen, verblijven de bewoners in tijdelijke huizen die zijn opgetrokken uit bijeen gesprokkelde materialen. "Deze zijn niet stevig of veilig genoeg nu het in grote delen van het land blijft regenen", aldus Felizco.

Vooral de veiligheid van vrouwen en kinderen is in gevaar, omdat er geen scheidingswanden tussen de gezinnen zijn. In sommige evacuatiecentra zijn de mensen ook gedwongen om zich te wassen in open gebieden vanwege de voortdurende lage watertoevoer.

Oxfam Filippijnen roept donoren en de internationale gemeenschap op om de financiering van de heropbouw, bovenop voedsel en water te prioritiseren. Door gemeenschappen bouwmaterialen te voorzien kunnen ze evacuatiecentra ontlasten.

In Siargao deelden Oxfam en partner United Youth of the Philippines-Women (UnYPhil-Women) al 200 hygiënekits, 200 slaapkits en 200 waterkits uit voor het eiland Barangay in San Fernando, Del Carmen.

Oxfam en haar partner "Community Organizers Multiversity" vervoeren momenteel ook 500 voedselpakketten, 500 hygiënekits, 150 slaapkits, 300 watercontainers, 90 dozen water tabs, en 50 onderdakkits naar het eiland Barangays van Caub in Del Carmen; Mabini en Dayahoay in Pilar.

Bovendien heeft Oxfam Pilipinas zonnepanelen ingezet ter ondersteuning van SIKAT en de gemeentelijke bureaus voor rampenpreventie en -beheer van Padre Burgos en Macrohon in Zuid-Leyte.

 

Noot voor de redactie

- Oxfam strijdt al 30 jaar tegen de diepere oorzaken van armoede en ongelijkheid op de Filippijnen.

- Terwijl het aantal COVID-19 gevallen op de Filippijnen nu veel lager is dan in de voorgaande maanden, ervaren andere landen een sterke toename van nieuwe gevallen als gevolg van de Omicron variant.

- Beeldmateriaal is beschikbaar en collega’s ter plaatse zijn beschikbaar voor interviews in het Engels.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter