Aantal vluchtelingen omhoog voor de 8e opeenvolgende keer, volgens UNHCR

18/06/2020

Het jaarlijkse Global Trends rapport van UNHCR is vandaag gepubliceerd, twee dagen voor de Internationale dag van de Vluchtelingen, en toont een toename van het aantal gedwongen ontheemden in de wereld, 79,5 miljoen mensen in totaal in 2019. In reactie op het rapport zei Fionna Smyth, het hoofd van Oxfam's Humanitaire Campagnes:

 

"Het is zeer verontrustend dat het aantal gedwongen ontheemden voor het achtste jaar op rij is toegenomen tot een nieuw recordniveau. Naast het geweld, de vervolging en ontberingen die deze mensen ontvluchten, worden velen nu ook geconfronteerd met de dreiging van de wereldwijde coronaviruspandemie in overbevolkte kampen zonder voldoende schoon water of sanitaire voorzieningen.

 

"Velen zijn ook gestrand aan gesloten grenzen, of krijgen geen asiel vanwege de pandemie. Het is belangrijk dat maatregelen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan het niet moeilijker maken voor mensen die hun huis moeten ontvluchten.

 

"Met de overgrote meerderheid van de vluchtelingen in de wereld in ontwikkelingslanden, die vaak worstelen met honger en een zwakke infrastructuur, wordt het tijd dat de internationale gemeenschap zich inzet voor de volledige financiering van het VN-reactieplan voor het coronavirus. Niemand van ons is veilig totdat we allemaal veilig zijn."

 

Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter