Akkoord WHO coronavaccin ontoereikend, waarschuwt Oxfam

18/05/2020

In haar commentaar op een voorlopig ontwerp van een resolutie over de toegang tot coronavaccins, -behandelingen en -tests, die naar verwachting vanavond door de ministers van Volksgezondheid op de algemene vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie zal worden goedgekeurd, zei Anna Marriott, Oxfam's Health Policy Manager:

 

"De overeenkomst die op tafel ligt is ontoereikend. Er zijn nog teveel obstakels om te kunnen garanderen dat het coronavaccin voor iedereen beschikbaar gesteld kan worden.

 

"De ministers van Volksgezondheid hebben zich verzet tegen de pogingen van de Trump-administratie om een overeenkomst te torpederen en hebben een proces op gang gebracht dat de wereldwijde productie- en distributiecapaciteit moet vergroten. Toch hebben ze niets gedaan om de farmaceutische industrie te dwingen octrooien te bundelen, zodat elk land snel betaalbare vaccins, behandelingen en tests kan produceren of importeren".

 

"Deze WHO meeting mag niet het laatste woord zijn over deze kwestie. Er is een momentum voor een ‘vaccin van het volk’. Een vaccin waarvoor geen patent wordt aangevraagd, dat op grote schaal wordt geproduceerd, eerlijk wordt verdeeld en gratis ter beschikking wordt gesteld aan elk individu wereldwijd. Politici moeten nu volksgezondheid boven de winst van de farmaceutische industrie stellen".

 

 

Nota's voor de redactie

 

Oxfam heeft een bijna definitieve ontwerp-resolutie van de algemene vergadering van de WHO kunnen inkijken die naar verwachting vanavond door de ministers van Volksgezondheid zal worden goedgekeurd. De resolutie steunt het gebruik van de bestaande internationale handelsregels om de octrooirechten van bedrijven in het belang van de volksgezondheid terzijde te schuiven en geeft de Wereldgezondheidsorganisatie de opdracht om met opties te komen voor het opschalen van de wereldwijde productie- en distributiecapaciteit voor vaccins, tests en behandelingen. Hoewel wordt erkend dat vaccins, behandelingen en tests mondiale publieke goederen zijn, hoeven farmaceutische bedrijven hun octrooien niet te bundelen - een proces dat iedereen die over de middelen beschikt in staat stelt om betaalbare kopieën te produceren of te importeren - en het garandeert niet dat vaccins, behandelingen en tests gratis ter beschikking worden gesteld aan individuen.

 

Oxfam startte afgelopen weekend een internationale petitie op om vaccins, behandelingen en tests gratis ter beschikking te stellen aan iedereen wereldwijd. Wereldwijd ondertekenden al 10.000 burgers deze petitie.

Oxfam is ook lid van het Consortium 12.12 dat fondsen werft voor 44 landen om er het coronavirus te bestrijden.

 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter