Allereerste Wereldwinkel viert 50e verjaardag die ze nooit hadden willen vieren

07/04/2021

In april 1971 namen vrijwilligers in Antwerpen hun intrek in de allereerste wereldwinkel. 50 jaar later vieren ze een jubileumfeest dat ze misschien nooit hadden willen vieren: “Alle handel eerlijk maken en onze organisatie dus overbodig maken, blijft het doel”.

De allereerste wereldwinkel van het land blaast 50 kaarsjes uit. De vrijwilligers die gedreven waren door het onwrikbare optimisme dat handel en solidariteit anders konden, legden er destijds de funderingen voor een van ‘s lands bekendste vrijwilligersorganisaties en tevens fairtrade pionier: Oxfam-Wereldwinkels. Dat zou uitbundig gevierd mogen worden, samen met de vele vrijwilligers en wereldwijde handelspartners, maar de coronapandemie steekt er momenteel nog een stokje voor.

“En eigenlijk valt er niets te vieren, alle handel eerlijk maken en onze organisatie overbodig maken, blijft het doel” lacht Eva Smets, directeur van Oxfam België. “We blijven eerlijke en duurzame handel uitvoeren en promoten, zo bieden we producent en consument een concreet alternatief.”

Desalniettemin blikken Oxfam België en de vele Oxfam-Wereldwinkels graag en trots terug op een halve eeuw activisme.

Op 7 april 17 uur wordt vanuit Wereldwinkel Antwerpen een documentaire gelivestreamd over deze bijzondere sociale beweging die al 50 jaar de daad bij het woord voegt.

Maar ook later in het jaar volgen nog verschillende activiteiten om deze verjaardag te vieren.

"De Oxfam-Wereldwinkels tellen zo’n 8500 vrijwilligers” vertelt Eva. "We doen graag nog eens een warme oproep naar vers bloed, mensen van alle leeftijden die af en toe wil komen helpen in een van de winkels. Want zonder al die vrijwilligers, was er nooit sprake geweest van vijftig jaar wereldwinkels."

Praktisch:

De reportage is hier te volgen 7 april om 17 uur.

Noot aan de redactie:

Oxfam ontstond in 1942 in Oxford, Groot-Brittannië, om voedselhulp te bieden aan Griekenland, dat toen bezet werd door Duitsland. Een groep Britten trok zich het lot aan van de hongerige Grieken, en voerde campagne om voedselvoorraden door de geallieerde blokkade te krijgen. Na de Tweede Wereldoorlog namen de activiteiten van Oxfam toe. In 1964 zag ook de Belgische tak het licht onder impuls van o.a. graaf Victor de Robiano en baron Antoine Allard. In de jaren 70 groeide de afdeling voor eerlijke handel: Oxfam-Wereldwinkels werd opgericht in 1971 en Oxfam-Magasins du monde volgde in 1976. Samen tellen zij bijna 300 winkels voor eerlijke handel in heel België. Vandaag bundelt Oxfam-Wereldwinkels de krachten met Oxfam-Solidariteit onder de naam Oxfam België dat meer dan ooit voorop wil lopen in de strijd tegen ongelijkheid en voor economische rechtvaardigheid.

Preview van de reportage is mogelijk.

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter