Belgen storten bijna 100.000 euro voor Gaza

15/10/2014

Exact 100 dagen na het uitbreken van de vijandelijkheden in Gaza begin juli, sluit Oxfam-Solidariteit haar noodoproep voor giften af. Belgen hebben 99.764 euro gestort voor Gaza. Daarmee kon Oxfam zuiver water, voedsel en hoogdringende medische hulp voorzien. De focus verschuift nu naar heropbouw. Die wordt sterk bemoeilijkt door de aanhoudende blokkade.

50 dagen van bombardementen veroorzaakten voor miljarden dollars schade aan Gaza’s infrastructuur. Woningen, scholen, ziekenhuizen en watersystemen werden gedeeltelijk of helemaal verwoest (zie ook cijfers in bijlage). Tientallen scholen werden omgevormd tot geïmproviseerde schuilplaatsen. Ook Nesma, 10 jaar oud, verblijft in een school. Het was de enige plaats waar haar familie terecht kon, nadat hun huis volledig vernield werd.

Vroeger hield Nesma ervan om naar school te gaan. Maar nu associeert ze de school vooral met negatieve zaken:

“Mijn hele leven speelt zich nu af in en rond schoolgebouwen. Ik ga niet meer graag naar school. Het roept slechte herinneringen op. We hebben nu geen huis meer en ik ben het beu constant klaslokalen en schoolborden te zien.”

Dringende medische hulp

Oxfam levert zuiver water en medische hulp aan scholen, zoals het gebouw waar Nesma in schuilt. In totaal bereikte de hulporganisatie daarmee al 295.000 mensen. Verder kregen ook al 50.000 gezinnen bonnen van Oxfam, waarmee ze lokaal voedsel konden aankopen. Oxfam ondersteunt naast een aantal mobiele klinieken ook één van de grootste ziekenhuizen van Gaza.

Dat alles werd mogelijk gemaakt met Belgische hulp. 100 dagen na het uitbreken van de crisis in Gaza, hebben Belgen alles bij elkaar 99.764 euro gestort voor de noodhulpoperatie van Oxfam in Gaza. Met het Belgische geld in het bijzonder kocht Oxfam onder meer geneesmiddelen, verbanden en hulpmiddelen zoals krukken en rolstoelen aan. Daarmee konden onze partners ter plaatse dringende medische hulp leveren aan 12.000 mensen die onderdak hadden gezocht in scholen en ziekenhuizen. Stefaan Declercq, algemeen secretaris van Oxfam-Solidariteit:

“Met dank aan de Belgische giften zijn we erin geslaagd om levens te redden in Gaza. Onze noodhulp heeft duizenden mannen, vrouwen en kinderen, zoals Nesma, geholpen om deze gruwelijke oorlog te overleven. Voor hen is de grootste uitdaging nu om de draad van hun leven vóór de oorlog terug op te pikken. Oxfam blijft actief in Gaza, maar we verleggen onze focus  naar de heropbouw.”

50 jaar bouwen?

Die heropbouw gaat over veel meer dan geld alleen. De situatie wordt bemoeilijkt door de Israëlische blokkade, die in strijd is met Israëls verplichtingen als bezettende mogendheid. Die blokkade beperkt immers  het vrije verkeer van personen en goederen van en naar de Gazastrook. Ook de invoer van cruciale constructiematerialen, die nodig zijn om huizen terug op te bouwen, wordt beperkt.

Gaza heeft nood aan 89.000 nieuwe huizen en 226 nieuwe scholen. Dat vergt minstens 700.000 vrachtwagens met bouwmaterialen. In de eerste helft van 2014 werden maandelijks gemiddeld amper 1.100 vrachtwagens doorgelaten aan de grens. Aan die snelheid, kost de heropbouw van Gaza nog minstens 50 jaar.

Op een recente conferentie in Caïro zegden internationale donoren miljarden toe voor de heropbouw van Gaza. Oxfam stelt echter dat geld beloven niet volstaat. De internationale gemeenschap moet in onderling overleg bepalen hoe reconstructiehulp kan afgeleverd worden op het terrein en welke instanties de effectieve uitvoering ervan moeten opvolgen. We herhalen onze eis voor een permanent staakt-het-vuren, het einde van de Israëlische blokkade van Gaza en een duurzame vrede. Het is nu hoog tijd om de grondoorzaken van dit conflict voor eens en voor altijd aan te pakken.

Extra

  • een cijfermatig overzicht van de vernielingen na de oorlog in Gaza, in bijlage
  • Oxfam ondersteunt het betoog van AIDA voor een duurzame politieke oplossing: policy paper, zie bijlage
  • mogelijkheid tot interviews met medewerkers in Brussel en in Jeruzalem
Partner: 
Noodhulp: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter