België koppelt fiscale voorwaarden aan nieuwe overheidssteun

06/05/2020

In de Commissie van Financiën is vandaag gestemd over het koppelen van fiscale voorwaarden aan nieuwe maatregelen van overheidssteun aan bedrijven.

Een meerderheid van partijen stemde voor het koppelen van fiscale voorwaarden aan overheidssteun, wat positief is. België is het vierde land in de Europese Unie die dergelijke voorwaarden koppelt aan het krijgen van overheidssteun.

Maaike Vanmeerhaeghe, beleidsmedewerker fiscaliteit bij Oxfam-Solidariteit: “Een grote meerderheid van politieke partijen heeft vandaag duidelijk gemaakt dat belastingontwijking niet acceptabel is. Over partijgrenzen heen werd de boodschap gegeven dat bedrijven die belastingen ontwijken en zo geen eerlijke bijdrage leveren aan de maatschappij, niet mogen rekenen op maatschappelijke solidariteit.”

De fiscale voorwaarde die uiteindelijk gestemd werd, bepaalt dat bedrijven met rechtstreekse deelnemingen in dochterondernemingen in belastingparadijzen, en bedrijven die betalingen doen naar entiteiten in belastingparadijzen, uitgesloten worden van nieuwe overheidssteun, tenzij er sprake is van reële economische activiteit. Voor de definitie van ‘belastingparadijs’ verwijst men naar de Belgische zwarte lijst van belastingparadijzen. 

Maaike Vanmeerhaeghe: Deze wetgeving is ambitieuzer dan gelijkaardige voorstellen in andere landen. Er worden meer activiteiten in het vizier genomen van de fiscus en op de Belgische lijst van belastingparadijzen staan belangrijke belastingparadijzen, zoals de Kaaimaneilanden en Bermuda. Anderzijds blijven er grote achterpoortjes bestaan. Zo wordt enkel gekeken naar directe relaties met entiteiten in belastingparadijzen en blijven Europese belastingparadijzen, die nochtans een grote rol spelen in  internationale belastingontwijking, buiten schot.”

Een ander belangrijk voorstel, om grote multinationals die overheidssteun krijgen te verplichten om meer publieke transparantie te bieden over hun fiscale praktijken, via het publiceren van land-per-land rapporten, heeft het niet gehaald.

Maaike Vanmeerhaeghe: “In dit debat is een grote kans gemist om publieke transparantie te vragen aan multinationals. Fiscale transparantie is nochtans cruciaal in de strijd tegen belastingontwijking. Indien we zicht zouden krijgen op de fiscale praktijken van multinationals, zou er meer druk zijn om activiteiten in álle belastingparadijzen, ook Europese belastingparadijzen, uit te doven. Zonder publieke transparantie vrezen we dat de net aangenomen maatregel voor de allergrootste multinationals weinig impact zal hebben.”

Oxfam vraagt dat de voorwaarde die nu gekoppeld wordt aan de nieuwe maatregel van overheidssteun ook toegepast wordt op overheidssteun die later nog aangekondigd zal worden, en vraagt om aan overheidssteun die later nog aangekondigd wordt, ook de voorwaarde van publieke transparantie vast te hechten.

Arme landen verliezen momenteel zo'n 100 miljard per jaar aan inkomsten mis door belastingontwijkende multinationals. Die belastingontwijking gaat richting belastingparadijzen in en buiten EU. Geld dat kwetsbare landen goed kunnen gebruiken om onderwijs en gezondheidszorg te financieren.

Thema: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter