Belgische centen voor Burkinese melk

31/05/2016

De Internationale Dag van de Melk was zelden zo internationaal. Met de steun van Belgische boeren en een Oxfam-crowdfundingactie bij het Belgisch publiek, gaan boeren in Burkina Faso een mini-melkerij opzetten. Daarmee willen ze het hoofd bieden aan de goedkope import van Europees melkpoeder. Gezocht : 9.528 euro vóór 30 juni.

Oxfam-Solidariteit steunt al 8 jaar de lokale melkboeren in Burkina Faso. Hoe de productie het hele jaar laten lopen? Hoe de gevolgen van klimaatverandering aanpakken? Hoe de melk vermarkten en daar ook van leven? Hoe de concurrentie aangaan met goedkoop melkpoeder uit Europa? Dat zijn de cruciale vragen. Antwoorden zijn verbeterde teelttechnieken en beheer van de weiden, maar ook de ontwikkeling van lokale melkproductie en een betere organisatie van de melkboeren.

In het stadje Bittou bestaat al 30 jaar een mini-melkerij. Zowat alles gebeurt er nog met de hand. Zolang de machines niet gemoderniseerd worden, kan de melkerij geen grote volumes aan. In een warm klimaat zoals in Burkina Faso, moet je melk bovendien zo snel en hygiënisch mogelijk behandelen.

Precies daarom lanceert Oxfam op 1 juni, de Internationale Dag van de Melk, een crowdfundingactie in België. De ngo wil 9.528 euro ophalen om twee machines aan te kopen voor de melkerij in Bittou. Belgen kunnen met bedragen vanaf 5 euro investeren in de mini-melkerij via het platform www.crofun.com (zoekwoord ‘melkerij’) of via www.oxfamsol.be/melkerij. Als het vooropgestelde bedrag niet gehaald wordt, komen de machines er niet. De crowdfunding van een ontwikkelingsproject is een primeur voor België.

Luc Colebunders, voorzitter van de Belgische Crowdfunding  Federatie: 

“Oxfam is de eerste Belgische ngo die crowdfunding inzet voor een dergelijk Noord-Zuid-project. De projectkosten worden klaar en duidelijk vermeld en de resultaten zijn makkelijk te volgen. Het succes van het project hangt nu helemaal af van de steun van het Belgisch publiek.”

 
Extra
  • het ingezamelde bedrag (9.528 euro) gaat naar een pasteurisatiemachine (4.192,35  euro) en een verpakkingsmachine (5.335,72 euro). Als er meer geld wordt ingezameld, dan gaat dit naar verpakkingsmateriaal (1.524,49 euro) en veevoedervoorraad (1.905,61 euro)  
  • het project steunen, kan via het platform www.crofun.com (zoekwoord ‘melkerij’) of via www.oxfamsol.be/melkerij
  • meer info over de melkproblematiek: http://www.oxfamsol.be/nl/waarom-belgische-en-burkinese-melkboeren-precies-dezelfde-problemen-hebben
  • Erwin Shöpgens (Belgische melkboer en voorzitter van de Belgische coöperatie Faircoop) is momenteel met Oxfam in Burkina Faso om de lokale melkboeren te steunen: telefonische interviews mogelijk
  • interviews met onze medewerkers in Brussel mogelijk
  • beeldmateriaal beschikbaar op verzoek

 

Partner: 

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter