Belgische regering maakt borst nat in Istanbul

25/05/2016

De World Humanitarian Summit in Istanbul heeft onder meer een akkoord opgeleverd om noodhulp efficiënter te laten verlopen. België belooft om zich voortaan ook sterker uitspreken tegen schendingen van het internationaal humanitair recht. De Belgische houding ten aanzien vluchtelingen in Europa wordt een eerste test case, zegt Oxfam.

Liesbeth Goossens, als humanitair beleidsmedewerker bij Oxfam-Solidariteit in Istanbul:

“De top heeft verschillende successen opgeleverd. Zo kwamen grote donoren, de VN en ngo’s overeen om  lokale hulporganisaties een meer centrale plaats te geven in de noodhulpactie, om de nodenanalyses te stroomlijnen en om de rapporteringsvereisten tot het minimum te beperken. Dat moet er voor zorgen dat hulp sneller terecht komt bij de mensen die de hulp nodig hebben. De Belgische regering heeft deelgenomen aan die gesprekken, en moet nu ook mee helpen garanderen dat het akkoord geen dode letter blijft.”

“Ook het belang van het humanitair recht werd herbevestigd, schendingen aangeklaagd en en straffeloosheid herhaaldelijk veroordeeld. In dit domein formuleerden verschillende staten helaas veel minder tastbare engagementen. Mede op aandringen van Oxfam engageerde minister De Croo zich er wel toe om het respect van het verdrag in wapenhandel te promoten. Ons land zal zich ook systematisch uitspreken over schendingen van het internationaal recht en zorgen dat daders zich moeten verantwoorden. Als vicepremier moet minister De Croo er mee voor zorgen dat dergelijke engagementen effectief worden nageleefd. De houding van België ten aanzien van de vluchtelingen op weg naar of in Europa zal een eerste  test case zijn.”

“Belangrijk minpunt was wel de afwezigheid van een aantal wereldleiders in Istanbul. Dat zegt op zich veel over het gebrek aan politieke wil om het verschil te maken voor de 125 miljoen mensen die wereldwijd lijden onder de gevolgen van rampen en conflicten. Of de top een succes was, zal dus ook vooral moeten blijken uit de impact ervan op het terrein.”

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter