Beloon werk, niet rijkdom

Nog nooit is het aantal miljardairs op 1 jaar tijd zo sterk toegenomen: tussen maart 2016 en maart 2017 kwam er gemiddeld elke 2 dagen een miljardair bij op de wereld. Dat blijkt uit dit nieuwe Oxfam-rapport. 

  • 82% van de toegenomen rijkdom uit het afgelopen jaar ging naar de rijkste 1% van de wereldbevolking, terwijl de armste helft geen cent rijker werd. 
  • 1/7 van het kapitaal dat miljardairs het afgelopen jaar hebben verzameld, zou al volstaan om extreme armoede de wereld uit te helpen. 

De enorme rijkdom die afgelopen jaar gecreëerd werd, ging naar een heel kleine groep superrijken. Dat kan alleen maar dankzij de mensen die die rijkdom mogelijk maken door slecht betaald en gevaarlijk werk uit te voeren. Vooral vrouwen hebben het zwaar te verduren.

Politieke oplossingen

Hoe is het zover kunnen komen? Overheden kunnen hier iets aan veranderen. Ze kunnen een economie creëren die wel voor iedereen werkt. Waar ook gewone mensen en kleine boeren beter van worden, in plaats van enkel een kleine groep superrijken.

Dit rapport werpt een verhelderend licht op de extreme groei van rijkdom enerzijds en de armoede van mensen die werken anderzijds. Het rapport toont aan hoe deze kloof ontstaan is, maar ook hoe ze gedicht kan worden. 

Publicatiedatum: 
23/01/2018
Download (1.76 MB)
Thema: