“Beloven is goed, betalen is beter”

21/09/2016

50 landen beloofden gisteren in New York om  4 miljard euro vrij te maken voor de ondersteuning van initiatieven om vluchtelingen aan werk en onderwijs te helpen. Oxfam reageert voorzichtig positief, maar betreurt dat België geen extra inspanningen doet.

Liesbeth Goossens, humanitair beleidsmedewerker Oxfam-Solidariteit:

“Oxfam verwelkomt de steun voor vluchtelingen die gisteren werd beloofd op de top van wereldleiders, op initiatief van President Obama. Maar om ervoor te zorgen dat die beloftes ook vervuld worden, is er dringend nood aan een transparant mechanisme om de concrete acties van landen te kunnen opvolgen.”  

“Zowel vluchtelingen als de gemeenschappen die hen huisvesten, hebben hulp nodig. Financiering van noodhulpacties moet gepaard gaan met uitgebreide hervestigingsporgramma’s en andere beschermingsmaatregelen, zoals gezinshereniging. Bovendien moeten vluchtelingen toegang krijgen tot de arbeidsmarkt en tot onderwijs voor hun kinderen.”

“In die zin is het jammer dat België niet bereid was om een extra inspanning te leveren. We zien dat België en andere EU-landen vooral naar andere landen kijken om méér te doen. Nochtans wordt momenteel al 86% van de vluchtelingen in lage of middeninkomenslanden opgevangen.” 

“Wat wereldleiders nu doen, zal een enorme impact hebben op komende generaties. De aanpak van de migratiecrisis vergt de steun van alle landen wereldwijd – vooral diegene die de middelen hebben om het verschil te maken in de hulpverlening. Dat de VS-regering onder president Obama en andere regeringen in New York hun steun kwamen betuigen, is bemoedigend. Maar de lakmoesproef voor die beloften, is de transparantie die landen in de komende dagen en maanden moeten tonen in de uitvoering ervan.”

Contact us

Nederlandstalige pers
Belinda Torres Leclercq
0472/55.34.43
belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Franstalige pers
Sotiris Gassialis
0494/13.56.78
sotiris.gassialis@oxfam.org

Follow us

OH-magazine
Abonneer je op het driemaandelijks magazine van Oxfam-Solidariteit, stuur een e-mail naar
oh-magazine@oxfamsol.be.

Twitter
Volg ons op Twitter