Bike to meet you: 27.000 km rond de wereld

biketomeetyou
26/02/2015

Quentin, Mélik en Yvan doorkruisten de wereld op de fiets om nieuwe culturen op te snuiven en hielden halt bij een Oxfam-project in Laos.

Het idee van een reis rond de wereld broeide al een tijdje in het hoofd van Quentin, Mélik en Yvan. In 2014 maakten ze hun droom waar: ze trokken erop uit om nieuwe horizonten verkennen en vooral om mensen te ontmoeten in de hele wereld. Hun reis kreeg de naam Bike to meet you.

Voor het recht op voedsel

De jonge ingenieurs wilden hun avontuur graag een extra dimensie geven en gingen een partnerschap aan met CNCD-11.11.11, de koepel van de Franstalige ontwikkelingsorganisaties waaronder Oxfam.  Ze lieten zich sponsoren voor hun wereldreis en zamelden zo niet minder dan 23.000 euro in om de campagne van CNCD-11.11.11. voor het recht op voedsel te steunen.

Tijdens hun omzwervingen van 27.000 km fietsten de drie avonturiers ook door Laos. Daar ontmoetten ze verschillende mensen en families die baat hebben bij de projecten die Oxfam ter plekke ondersteunt. Ze brachten een bezoek aan Oxfam-partner ASDSP, die boerengroeperingen vormingen aanbiedt in biolandbouw. Ze zagen ook hoe Lao Farmers’ Product, een coöperatieve borenvennootschap, boeren helpt om hun producten op de markt te brengen in het eerlijkehandelscircuit .

“Intense momenten”

“Het was echt bijzonder om de partnerorganisaties van Oxfam te kunnen ontmoeten en samen met hen dorpen te bezoeken en de lokale bevolking te ontmoeten. Overdag waren het eerder formele ontmoetingen met de dorpsbewoners en Oxfam-medewerkers. Maar we kregen de kans om bij de lokale bevolking de nacht door te brengen. We hebben toen heel intense momenten beleefd. Op zulke momenten leer je elkaar echt kennen, ondanks de taalbarrière.”

“De projecten die we bezochten zetten vooral in op landbouw en eerlijke handel. We konden op het terrein zien hoe rijst, thee en maniokchips geproduceerd worden en hoe de lokale partnerorganisaties van Oxfam de boeren bijstaan. Uiteraard liep niet alles op rolletjes en bepaalde projecten zaten nog in de beginfase, maar we kregen toch een idee van wat de steun van Oxfam kan betekenen.”

Wil je ook een project opzetten ten voordele van Oxfam?

Lees meer over wat Oxfam doet in Laos

Land: 
Partner: