Burkina Faso: hoe lokale melk families in leven houdt

06/06/2019
Fatoumata en Hantou zijn melkboerinnen uit Burkina Faso. Geen evidentie, maar toch slagen deze sterke vrouwen erin van hun melk te overleven.
 
Fatoumata is een melkboerin uit Koto Dougo, een dorp op 20 km van de stad Bobo Diulasso in Burkina Faso. Ze staat elke ochtend om 6 uur op om haar koeien en die van haar 12 naburige gezinnen te melken. Dan stapt ze 1,5 uur naar de stad om de melk te verkopen. Met het geld koopt ze wat nodig is voor de dag. Daarna keert ze terug en verdeelt het resterende geld onder de vrouwen in haar gemeenschap. 

Klimaatverandering heeft grote gevolgen

De klimaatverandering laat zich voelen voor Fatoumata, met droogtes die ieder jaar extremer worden. “Ik heb meer dan 12 koeien, maar er is hier geen gras meer. We moeten steeds verder gaan om nog graasland voor hen te vinden”, zegt Fatoumata.
 
Burkinese melkkoeien produceren slechts 3 liter melk per dag, terwijl Europese koeien 15 liter per dag produceren. Maar door betere voeding kunnen ze 5 tot 6 liter per dag geven. Sinds Oxfam en haar lokale partners voor betere voeding zorgden, geven de koeien twee keer zoveel melk per dag.

Melk = eten voor boerinnen en hun gezin

Met het geld dat ze van de verkoop krijgt, zorgt Fatou ervoor dat elk van haar dochters en schoondochters een beetje geld krijgen, dat ze zelf kunnen beheren. Elke dag verdient ze tussen de 2.000 en 3.000 FCFA per dag (3-4 euro). Dat lijkt niet veel, maar is van onmisbaar voor hele families in Burkina Faso. “Er is geen ander werk”, beaamt Hantou, eveneens melkboerin. “De dieren zijn mijn leven. Met het geld dat ik verdien met de verkoop, moet ik mijn gezin voeden.”

Oxfam steunt lokale melk

Om de productie en verkoop van lokale melk te stimuleren, steunt Oxfam mini-melkerijen, zoals Kossam de l'Oest (foto). Die organisatie werkt nu al met 40% lokale melk. Ze houdt zich bezig met de verkoop van verpakte verse melk en afgeleide zuivelproducten zoals yoghurt. In de toekomst willen ze nog andere producten verkopen, zoals boter. Kossam de l’Ouest heeft ondertussen al 75 productie-eenheden, die melk kopen van meer dan 600 melkboeren- en boerinnen, zoals Hantou en Fatoumata.
 
Oxfam steunt de melkerijen en de families met:
  • Opleidingen om van de melk afgeleide producten zoals yoghurt te maken
  • Het geschikte materiaal om de melkerijen verder te professionaliseren: pasteuriseermachine, verpakkingsmateriaal, koelkasten, motors voor het transport van de melk
     
Met jouw steun kunnen families zoals die van Hantou en Fatoumata hun leven verbeteren.
 

Concurrentie van Europese poedermelk

De Burkinese melk moet concurreren met goedkope Europese poedermelk. De Europese melksector produceert te veel melk. Grote bedrijven kopen die melk aan een uitzonderlijk lage prijs en verpatsen het overschot op de West-Afrikaanse markt. Die geïmporteerde poedermelk kost tot 30% minder dan de lokale melk en is van minder goede kwaliteit. Een liter lokale melk kost in Burkina Faso 0,91 euro, een liter Europese poedermelk slechts 0,34 euro. Daarom biedt Oxfam ook ondersteuning bij de commercialisering van de lokale melk.